Królik ze śliwkami .

m7
Królik ze śliwkami .

0

0 / 0

Owoce mogą odmienić wygląd i smak mięs .

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżeczka musztarda

3 l piwo jasne

200 g śliwki suszone

2 szkl. pieprz

1 szt. królik cały

1 szt. papryka zielona

1 szt. marchew

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. tymianek

1 szt. liść laurowy

1 szt. czekolada gorzka

4 łyżka cukier

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Z oprawionego królika oddziel udka i schowaj do lodówki .

2

Tuszkę zanurz w piwie na 24 godziny

3

Warzywa umyj i drobno pokrój .

4

Królika osącz z piwa i przyrumień w gorącym piekarniku .

5

Włóż znów do piekarnika .

6

Dodaj warzywa i przyprawy .

7

Zalej litrem wody i gotuj około 5 godzin na małym ogniu .

8

Wyjmij królika , a płyn przecedź przez sito .

9

Postaw na ogniu , by odparował .

10

Namocz śliwki .

11

Udka ponacinaj , wysmaruj od zewnątrz musztardą , pieprzem , solą i nadziewaj śliwkami .

12

Udka obrumień na tłuszczu i piecz w piekarniku 20 minut .

13

Do sosu dodaj tabliczkę czekolady , karmel z 4 łyżkami cukru i kilka suszonych śliwek .

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły