Królik ze śliwkami .
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Królik ze śliwkami .](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7494-1702058012362.jpeg&w=3840&q=75)
Owoce mogą odmienić wygląd i smak mięs .
0
0 / 0
Owoce mogą odmienić wygląd i smak mięs .
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. musztarda
3 l piwo jasne
200 g śliwki suszone
2 szkl. pieprz
1 szt. królik cały
1 szt. papryka zielona
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. tymianek
1 szt. liść laurowy
1 szt. czekolada gorzka
4 łyżka cukier
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Z oprawionego królika oddziel udka i schowaj do lodówki .
Tuszkę zanurz w piwie na 24 godziny
Warzywa umyj i drobno pokrój .
Królika osącz z piwa i przyrumień w gorącym piekarniku .
Włóż znów do piekarnika .
Dodaj warzywa i przyprawy .
Zalej litrem wody i gotuj około 5 godzin na małym ogniu .
Wyjmij królika , a płyn przecedź przez sito .
Postaw na ogniu , by odparował .
Namocz śliwki .
Udka ponacinaj , wysmaruj od zewnątrz musztardą , pieprzem , solą i nadziewaj śliwkami .
Udka obrumień na tłuszczu i piecz w piekarniku 20 minut .
Do sosu dodaj tabliczkę czekolady , karmel z 4 łyżkami cukru i kilka suszonych śliwek .