Królik ze śliwkami .
m7
Owoce mogą odmienić wygląd i smak mięs .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1236
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Owoce mogą odmienić wygląd i smak mięs .
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. musztarda
3 l piwo jasne
200 g śliwki suszone
2 szkl. pieprz
1 szt. królik cały
1 szt. papryka zielona
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. tymianek
1 szt. liść laurowy
1 szt. czekolada gorzka
4 łyżka cukier
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Z oprawionego królika oddziel udka i schowaj do lodówki .
Tuszkę zanurz w piwie na 24 godziny
Warzywa umyj i drobno pokrój .
Królika osącz z piwa i przyrumień w gorącym piekarniku .
Włóż znów do piekarnika .
Dodaj warzywa i przyprawy .
Zalej litrem wody i gotuj około 5 godzin na małym ogniu .
Wyjmij królika , a płyn przecedź przez sito .
Postaw na ogniu , by odparował .
Namocz śliwki .
Udka ponacinaj , wysmaruj od zewnątrz musztardą , pieprzem , solą i nadziewaj śliwkami .
Udka obrumień na tłuszczu i piecz w piekarniku 20 minut .
Do sosu dodaj tabliczkę czekolady , karmel z 4 łyżkami cukru i kilka suszonych śliwek .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1236
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.