Królewska uczta
m7
Kuszący Łosoś z sosem holenderskim w gniazdku makaronowym
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1130
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
79
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1 / 1
Kuszący Łosoś z sosem holenderskim w gniazdku makaronowym
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. mąka kukurydziana
1 szczyp. biały pieprz
1 szczyp. sól
300 g świeży łosoś
150 g spaghetti pełne ziarno lubella
125 g masło
0.30 szkl. białe wytrawne wino
3 szt. żółtka jaj
1 łyżka ocet winny
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka bulion warzywny lub woda
Przygotowanie
Filet z łososia dzielimy na dwie porcje o wymiarach 8-10cmx5cm, myjemy pod zimną wodą i obieramy skórę z ewentualnych łusek. Solimy do smaku i opruszamy delikatnie mąką kukurydzianą (dzięki niej łosoś będzie miał ładny kolor). Smażymy na rozgrzanym tłuszczu patelni grillowej - najpierw od strony gdzie nie ma skóry.
Makaron spaghetti pełne ziarno lubella gotujemy wg przepisu.
Sos holenderski: w małym garnku zagotowujemy wino z łyżką octu, soku z cytryny oraz szczyptą soli i białego pieprzu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego/lekko letniego płynu dodajemy 3 roztrzepane żółtka i łyżkę zimnego bulionu warzywnego/wody. Dokładnie mieszamy. Garnek z sosem wstawiamy do większego z gorącą wodą i gotujemy w "kąpieli wodnej" na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy kawałek po kawałku lub wlewamy rozpuszczone masło.
Kiedy sos uzyska gładką, jednolitą, gęstą konsystencję próbujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku. Podajemy na ciepło.
Na talerzu układamy gniazdko z makaronu, po środku kładziemy porcję łososia, polewamy wszystko sosem, a na górze kładziemy gałązkę koperku dla ozdoby.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1130
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
79
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.