Example thumb
0

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
5 Łyżeczek
cukier
1 Sztuka
jajko
5 Sztuk
jajko
1 Sztuka
Cukier wanilinowy
2 Łyżki
miód
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
2.5 Łyżki
mąka ziemniaczana
5 Łyżek
Mąka gryczana
15 Dekagramów
margaryna zwykła
8 Dekagramów
cukier
8 Dekagramów
cukier
25 Dekagramów
margaryna zwykła
30 Dekagramów
Mąka pszenna razowa
0.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Litra
mleko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto kruche:
  2. Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i oddzielnie upiec. (30 dag mąki + 8dag cukru + 2 łyżki miodu + 1 jajo + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 15 dag Kasi). (czas pieczenia ok 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem)
  3. Ciasto biszkoptowe:
  4. Oddzielić białka od żółtek (5 jaj), białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, i po jednym żółtku, mąkę (5 łyżek), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki).
  5. Upiec na złoty kolor w tej samej blaszce co kruche ciasto (chodzi o ten sam rozmiar blachy). (czas pieczenia ok 25-30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem)
  6. Masa budyniowa:
  7. Pól litra mleka zagotować z 8 dag cukru i 25 dag Kasi, cukrem waniliowym. W miseczce połączyć 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżką mąki pszennej - rozrobić je dobrze trzepaczką z mlekiem zagotowanym z cukrem.
  8. Tak rozrobioną mąkę dolać do pozostałego mleka i szybko wymieszać (żeby powstał budyń), jeśli źle się nam połączy, wymieszać budyń blenderem).
  9. Układamy na blaszce : ciasto kruche, polewamy połową gorącego budyniu, na to biszkopt, pozostały budyń i na wierzch kruchy blat.
  10. Całość przykrywamy polewą czekoladową.

Opis

pracochłonne ale warto :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!