Królewiec

m7
Królewiec

0

0 / 0

Królewiec to ciekawe połączenie ciasta kruchego i biszkoptu z masa budyniową. Ciasto jest pracochłonne, ale warte poświęcenia każdej minuty.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

5 łyżeczka cukier

1 szt. jajko

5 szt. jajko

1 szt. cukier wanilinowy

2 łyżka miód

1 łyżka mąka pszenna tortowa

2.50 łyżka mąka ziemniaczana

5 łyżka mąka gryczana

15 dek. margaryna zwykła

8 dek. cukier

8 dek. cukier

25 dek. margaryna zwykła

30 dek. mąka pszenna razowa

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i oddzielnie upiec. (30 dag mąki + 8dag cukru + 2 łyżki miodu + 1 jajo + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 15 dag Kasi). Piec ok. 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.

2

Oddzielić białka od żółtek (5 jaj), białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, i po jednym żółtku, mąkę (5 łyżek), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki).

3

Upiec na złoty kolor w tej samej blaszce co kruche ciasto (chodzi o ten sam rozmiar blachy). Piec o. 25-30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.

4

Pól litra mleka zagotować z 8 dag cukru i 25 dag Kasi, cukrem waniliowym. W miseczce połączyć 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżką mąki pszennej - rozrobić je dobrze trzepaczką z mlekiem zagotowanym z cukrem.

5

Tak rozrobioną mąkę dolać do pozostałego mleka i szybko wymieszać (żeby powstał budyń), jeśli źle się nam połączy, wymieszać budyń blenderem.

6

Układamy na blaszce: ciasto kruche, polewamy połową gorącego budyniu, na to biszkopt, pozostały budyń i na wierzch kruchy blat.

7

Całość przykrywamy polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły