Królewiec

m7

Królewiec to ciekawe połączenie ciasta kruchego i biszkoptu z masa budyniową. Ciasto jest pracochłonne, ale warte poświęcenia każdej minuty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Królewiec to ciekawe połączenie ciasta kruchego i biszkoptu z masa budyniową. Ciasto jest pracochłonne, ale warte poświęcenia każdej minuty.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
5 łyżecz. cukier
1 szt. jajko
5 szt. jajko
1 szt. cukier wanilinowy
2 łyżka miód
1 łyżka mąka pszenna tortowa
2.50 łyżka mąka ziemniaczana
5 łyżka mąka gryczana
15 dag. margaryna zwykła
8 dag. cukier
8 dag. cukier
25 dag. margaryna zwykła
30 dag. mąka pszenna razowa
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 l mleko
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i oddzielnie upiec. (30 dag mąki + 8dag cukru + 2 łyżki miodu + 1 jajo + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 15 dag Kasi). Piec ok. 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
Oddzielić białka od żółtek (5 jaj), białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, i po jednym żółtku, mąkę (5 łyżek), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki).
Upiec na złoty kolor w tej samej blaszce co kruche ciasto (chodzi o ten sam rozmiar blachy). Piec o. 25-30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
Pól litra mleka zagotować z 8 dag cukru i 25 dag Kasi, cukrem waniliowym. W miseczce połączyć 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżką mąki pszennej - rozrobić je dobrze trzepaczką z mlekiem zagotowanym z cukrem.
Tak rozrobioną mąkę dolać do pozostałego mleka i szybko wymieszać (żeby powstał budyń), jeśli źle się nam połączy, wymieszać budyń blenderem.
Układamy na blaszce: ciasto kruche, polewamy połową gorącego budyniu, na to biszkopt, pozostały budyń i na wierzch kruchy blat.
Całość przykrywamy polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.