Królewiec
m7
0
0 / 0
Pyszne kruche ciasto
19
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szt. jaja kurze całe
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka miód sztuczny
5 łyżka cukier
5 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżka cukier
30 dek. mąka pszenna tortowa
8 dek. cukier
15 dek. margaryna
8 dek. cukier
25 dek. masło
5 dek. kakao decomorreno
5 dek. masło
0.50 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 l mleko uht 3,2%
Przygotowanie
Ciasto kruche: Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto podzielić na 2 części i oddzielnie je upiec
Ciasto biszkoptowe: Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
Mleko zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i ugotować budyń.
Na jedną część ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią kruchego ciasta.
Z wierzchu ciasto oblać ciepłą polewą.
Składniki polewy zagotować i dodać troszkę mleka.