Król soczewicy- czyli zdrowy i pyszny burger
estera.jurecka
0
0 / 0
23
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szkl. ciepła woda
1.50 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka oliwa z oliwek
1 szt. żółtko
0.50 szkl. ziarna słonecznika
70 g soczewica czerwona
2 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. cebula biała
1 szt. marchew
2 łyżka kasza manna
2 łyżka ziarna słonecznika
0.50 łyżeczka przyprawa do gyrosa
1 szcz. sól
1 łyżka olej kokosowy
4 plast. cebula czerwona
4 plast. ogórek zielony
4 plast. papryka czerwona
4 plast. papryka żółta
4 plast. papryka zielona
1 plast. ser żółty
1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
Przygotowanie
Należy rozprowadzić w misce drożdże z cukrem i łyżką mąki w wodzie, a później odstawić pod przykryciem na 10 minut
Do zaczynu dodać mąkę, sól, oliwę, po czym mieszać ciasto łyżką, a gdy się połączy zacząć wyrabiać ręcznie podsypując mąką w razie potrzeby.
Gdy ciasto jest jednoli należy odłożyć je pod przykryciem na godzinę
Po wyrośnięciu podzielić na 2 równe porcje i formować dość płaskie, okrągł bułki
Na koniec posmarować wcześniej roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami słonecznika. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Kiedy bułka się piecze należy opłukać soczewicę i wsypać do garnka z wrzącą wodą (w porcjach 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody) i gotować 10 minut
W międzyczasie zblędować marchewkę i cebulę, dodać przyprawe do gyrosa wraz z 4 łyżkami kaszy mannej i wymieszać
Kolejno dodać osuszoną soczewicę i wcześniej uprażony słonecznik i znów wymieszać.
Gotowe ciasto powinno się piec na oleju kokosowym aż się zarumienią z obu stron
Gotowe kotleciki wsadzamy do bułek z dodatkami, czyli serem, patrykami, ogórkiem, cebulą i ketchupem Kotlin.
Kategorie
Alergeny
Jajka