Krokoiety z kapustą i grzybami
m7
Krokiety z kapustą i grzybami chyba każdy zna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
387
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Krokiety z kapustą i grzybami chyba każdy zna.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
200 olej
1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1.50 łyżecz. sól
2 łyżecz. sól
1.50 łyżecz. pieprz
2 l mleko
800 g kapusta kiszona
800 g grzyby leśne
300 g bułka tarta
3 szt. jajko
3 szt. cebula
5 szt. jajko
0.50 szkl. olej
Przygotowanie
Kapustę gotujemy, studzimy, kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy, dodajemy posiekane lub zmielone przez maszynkę o grubym sitku grzyby. Wszystko łączymy, solimy i pieprzymy do smaku.
Składniki na naleśniki dokładnie rozrabiamy na jednolitą masę. Smażymy naleśniki bez polewania tłuszczem patelni. Na usmażone naleśniki kładziemy po czubatej łyżce stołowej farsz, składamy w kopertę. Moczymy w roztrzepanych jajkach, panierujemy w bułce tartej i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Jeżeli nie mamy świeżych lub mrożonych grzybów, możemy dodać pieczarki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
387
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.