Krokiety z mięsem i pieczarkami

m7
Krokiety z mięsem i pieczarkami

0

3.3 / 8

Niby naleśniki i mięso, a tyle radości.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.50 kg mięso mielone

0.50 l mleko

1 szt. cebula

10 szt. pieczarki

7 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

Przygotowanie


1

Farsz do krokietów można robić na wiele sposobów. W zależności od tego, co mamy. Ja miałam ugotowane mięso z rosołu, które zmieliłam. Pokrojoną drobno cebulkę usmażyłam na patelni, dodałam do niej starte na grubej tarce pieczarki, wszystko wymieszałam i podsmażyłam z mięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy.

2

Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety czas mnie naglił i dziś jej nie dodałam.

3

Ciasto na naleśniki podam bez proporcji, ponieważ wszystko zależy od ilości, jaką się chce usmażyć. Ja przeważnie potrzebuję dwa jajka, ok.1,5 szklanki mąki i mleka tyle, żeby konsystencja naleśników była nie za rzadka.

4

Trochę soli i oleju do środka, ponieważ smażę je na teflonowej patelni i nie używam tłuszczu.

5

Zawijam naleśniki z farszem i polewam np.sosem pieczarkowym bądź grzybowym.

6

Nie jestem zwolenniczką obtaczania krokietów w jajku i bułce tartej, ponieważ wchłaniają więcej tłuszczu i są bardziej kaloryczne...

7

ale jak kto woli to... Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły