Example thumb
0

Składniki

0.5 Kilograma
mięso mielone
0.5 Litra
mleko
1 Sztuka
cebula
10 Sztuk
pieczarki
7 Łyżek
mąka pszenna krupczatka Lubelli
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Farsz do krokietów można robić na wiele sposobów. W zależności od tego, co mamy. Ja miałam ugotowane mięso z rosołu, które zmieliłam. Pokrojoną drobno cebulkę usmażyłam na patelni, dodałam do niej starte na grubej tarce pieczarki, wszystko wymieszałam i podsmażyłam z mięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy.
  2. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety czas mnie naglił i dziś jej nie dodałam.
  3. Ciasto na naleśniki podam bez proporcji, ponieważ wszystko zależy od ilości, jaką się chce usmażyć. Ja przeważnie potrzebuję dwa jajka, ok.1,5 szklanki mąki i mleka tyle, żeby konsystencja naleśników była nie za rzadka.
  4. Trochę soli i oleju do środka, ponieważ smażę je na teflonowej patelni i nie używam tłuszczu.
  5. Zawijam naleśniki z farszem i polewam np.sosem pieczarkowym bądź grzybowym.
  6. Nie jestem zwolenniczką obtaczania krokietów w jajku i bułce tartej, ponieważ wchłaniają więcej tłuszczu i są bardziej kaloryczne...
  7. ale jak kto woli to... Smacznego!

Opis

Niby naleśniki i mięso, a tyle radości.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!