Krokiety z kapustą i pieczarkami

bartek
Krokiety z kapustą i pieczarkami

1

0 / 0

Polecam krokiety, nie tylko jako danie wigilijne, ale zawsze wtedy, gdy rodzinie znudzą się zupy i ziemniaki. Jeśli będziecie mieli kurki lub opieńki, wtedy Wasze krokiety będą miały niecodzienny smak. Ja miałem zwykłe pieczarki, więc żeby nabrały aromatu, to przyrumieniłem je na maśle. Po raz pierwszy użyłem też młodej kapusty, która sprawiła, że farsz był delikatnie kwaśny. Żeby nieco zakwasić nadzienie dodałem pomidora i zesmażyłem z pieczarkami i kapustą. Oczywiście każdy z Was ma swoje ulubione smaki i pomysł na farsz: można zrobić farsz z mięsem mielonym, z mięsem i grzybami, z samymi warzywami, a także z pieczarkami i serem żółtym. Dobrym pomysłem jest dodanie serka topionego, który bardziej zwiąże składniki na farsz a krokiety będą się rozpływały w ustach.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

1 szt. cebula

1 szt. pomidor

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka masło

10 dek. margaryna zwykła

25 dek. kapusta kiszona

0.50 kg pieczarki

0.50 szkl. woda

0.50 szkl. mleko

Przygotowanie


1

W usmażone naleśniki kłaść niezbyt gorący farsz i zwijać w ruloniki.

2

Zmiksować składniki na ciasto na słono i smażyć naleśniki. Odstawić, żeby trochę zmiękły.

3

Na maśle przyrumienić pokrojone w plasterki pieczarki i cebulkę. Użyłem młodej kapusty i farsz nie był zbyt kwaśny, więc dodałem pomidora.

4

Kapustę obgotować, aż będzie miękka i pokroić (czas gotowania zależy od tego, czy użyjesz młodej kapusty czy starej), oczywiście odlać nadmiar wody po krojeniu.

5

Naleśnik z farszem namoczyć w roztrzepanym jajku. Jeśli ktoś lubi to także w bułce tartej.

6

Smażyć naleśniki z obu stron. Podawać na gorąco z czerwonym barszczem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły