Krokiety z kapustą i pieczarkami
bartek
Polecam krokiety, nie tylko jako danie wigilijne, ale zawsze wtedy, gdy rodzinie znudzą się zupy i ziemniaki. Jeśli będziecie mieli kurki lub opieńki, wtedy Wasze krokiety będą miały niecodzienny smak. Ja miałem zwykłe pieczarki, więc żeby nabrały aromatu, to przyrumieniłem je na maśle. Po raz pierwszy użyłem też młodej kapusty, która sprawiła, że farsz był delikatnie kwaśny. Żeby nieco zakwasić nadzienie dodałem pomidora i zesmażyłem z pieczarkami i kapustą. Oczywiście każdy z Was ma swoje ulubione smaki i pomysł na farsz: można zrobić farsz z mięsem mielonym, z mięsem i grzybami, z samymi warzywami, a także z pieczarkami i serem żółtym. Dobrym pomysłem jest dodanie serka topionego, który bardziej zwiąże składniki na farsz a krokiety będą się rozpływały w ustach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Polecam krokiety, nie tylko jako danie wigilijne, ale zawsze wtedy, gdy rodzinie znudzą się zupy i ziemniaki. Jeśli będziecie mieli kurki lub opieńki, wtedy Wasze krokiety będą miały niecodzienny smak. Ja miałem zwykłe pieczarki, więc żeby nabrały aromatu, to przyrumieniłem je na maśle. Po raz pierwszy użyłem też młodej kapusty, która sprawiła, że farsz był delikatnie kwaśny. Żeby nieco zakwasić nadzienie dodałem pomidora i zesmażyłem z pieczarkami i kapustą. Oczywiście każdy z Was ma swoje ulubione smaki i pomysł na farsz: można zrobić farsz z mięsem mielonym, z mięsem i grzybami, z samymi warzywami, a także z pieczarkami i serem żółtym. Dobrym pomysłem jest dodanie serka topionego, który bardziej zwiąże składniki na farsz a krokiety będą się rozpływały w ustach.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
1 szt. cebula
1 szt. pomidor
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka masło
10 dag. margaryna zwykła
25 dag. kapusta kiszona
0.50 kg pieczarki
0.50 szkl. woda
0.50 szkl. mleko
Przygotowanie
W usmażone naleśniki kłaść niezbyt gorący farsz i zwijać w ruloniki.
Zmiksować składniki na ciasto na słono i smażyć naleśniki. Odstawić, żeby trochę zmiękły.
Na maśle przyrumienić pokrojone w plasterki pieczarki i cebulkę. Użyłem młodej kapusty i farsz nie był zbyt kwaśny, więc dodałem pomidora.
Kapustę obgotować, aż będzie miękka i pokroić (czas gotowania zależy od tego, czy użyjesz młodej kapusty czy starej), oczywiście odlać nadmiar wody po krojeniu.
Naleśnik z farszem namoczyć w roztrzepanym jajku. Jeśli ktoś lubi to także w bułce tartej.
Smażyć naleśniki z obu stron. Podawać na gorąco z czerwonym barszczem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.