Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Polecam krokiety, nie tylko jako danie wigilijne, ale zawsze wtedy, gdy rodzinie znudzą się zupy i ziemniaki. Jeśli będziecie mieli kurki lub opieńki, wtedy Wasze krokiety będą miały niecodzienny smak. Ja miałem zwykłe pieczarki, więc żeby nabrały aromatu, to przyrumieniłem je na maśle. Po raz pierwszy użyłem też młodej kapusty, która sprawiła, że farsz był delikatnie kwaśny. Żeby nieco zakwasić nadzienie dodałem pomidora i zesmażyłem z pieczarkami i kapustą. Oczywiście każdy z Was ma swoje ulubione smaki i pomysł na farsz: można zrobić farsz z mięsem mielonym, z mięsem i grzybami, z samymi warzywami, a także z pieczarkami i serem żółtym. Dobrym pomysłem jest dodanie serka topionego, który bardziej zwiąże składniki na farsz a krokiety będą się rozpływały w ustach.
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
1 | Szklanka |
mąka pszenna krupczatka Lubelli
|
|
1 | Sztuka | ||
1 | Sztuka | ||
2 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
3 | Łyżki |
masło
|
|
10 | Dekagramów |
margaryna zwykła
|
|
25 | Dekagramów |
kapusta kiszona
|
|
0.5 | Kilograma |
pieczarki
|
|
0.5 | Szklanki |
woda
|
|
0.5 | Szklanki |
mleko
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |