Krokiety z kapustą i grzybami
EdytaPochopien
Krokiety to danie, które wymaga troszkę pracy, lecz efekt jest zawsze taki sam - powstaje pyszne danie, które uwielbia prawie każdy. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
540
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krokiety to danie, które wymaga troszkę pracy, lecz efekt jest zawsze taki sam - powstaje pyszne danie, które uwielbia prawie każdy. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
4 szt. jajko kurze całe
1 szkl. mleko uht 3,2%
2 szkl. woda mineralna gazowana
0.50 łyżecz. sól
1 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
1 kg kapusta kiszona
15 g suszone grzyby leśne
1 szt. cebula
0.50 łyżecz. pieprz czarny mielony
2 szkl. bułka tarta
Przygotowanie
Przygotować kapustę z grzybami: Kapustę kiszoną w razie potrzeby wypłukać. Grzyby zalać gorącą wodą z kostkami grzybowymi (najlepiej na noc) i odstawić do namoczenia na 1h. Dodać je wraz z wodą z moczenia do kapusty i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kapusta jest najlepsza, gdy zostawimy ją w wodzie na noc, a odcedzimy dopiero na następny dzień. Kapustę z grzybami możemy wykorzystać tę ze świątecznego stołu. Czasem zostaje więcej, a czas wykonania krokietów skraca się.
Kapustę z grzybami posiekać drobno. Cebulę posiekać w kostkę i przesmażyć. Dodać kapustę. Przyprawić pieprzem naturalnym i podsmażyć 5 minut. Przestudzić.
Do miski z mąką dodać jajko, sól i mleko. Dolewać wodę gazowaną i mieszać. Ciasto powinno być lejące, nie gęste. W razie potrzeby dolać wody. Smażyć cienkie naleśniki na odrobinie oleju. Należy go po trochu dolewać w czasie smażenia kolejnych naleśników.
Farsz rozłożyć cienko na naleśniku, omijając część, na którym kończymy zwijanie. Złożyć boczne części i zwinąć. Postąpić w ten sposób z każdym naleśnikiem. Przed smażeniem najlepiej odłożyć je do lodówki, by łatwiej było je otaczać w jajku i bułce.
Każdy krokiet przekroić na pół. 3 jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Każdy krokiet otoczyć w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na małym palniku. Olej powinien sięgać połowy wysokości krokieta. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
540
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.