Krokiety z jajkiem
m7
Chrupiące krokiety z jajkiem
0
0 / 0
Chrupiące krokiety z jajkiem
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
750 g ziemniaki
0.50 szkl. bułka tarta
1 szt. jaja kurze całe
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżka masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka śmietanka kremowa 30%
0.50 łyżeczka sól, pieprz
0.50 szt. szczypiorek
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy.Odlewamy,studzimy i mielimy w maszynce lub ubijamy tłuczkiem.Ugotowane jajka siekamy i łączymy z drobno pokrojoną zieleniną.Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zmielone ziemniaki wyrabiamy z surowym jajkiem,masłem,mąką i solą.Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.Kroimy na prostokaty(10x8cm).Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu,rolujemy i sklejamy brzegi.Krokiety obtaczamy w tartej bułce.
W rondlu rozgrzewamy olej,wkładamy krokiety.Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.