Krokiety z jajkiem

m7
Krokiety z jajkiem

0

0 / 0

Chrupiące krokiety z jajkiem

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

750 g ziemniaki

0.50 szkl. bułka tarta

1 szt. jaja kurze całe

4 szt. jaja kurze całe

1 łyżka masło

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka śmietanka kremowa 30%

0.50 łyżeczka sól, pieprz

0.50 szt. szczypiorek

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy.Odlewamy,studzimy i mielimy w maszynce lub ubijamy tłuczkiem.Ugotowane jajka siekamy i łączymy z drobno pokrojoną zieleniną.Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

Zmielone ziemniaki wyrabiamy z surowym jajkiem,masłem,mąką i solą.Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.Kroimy na prostokaty(10x8cm).Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu,rolujemy i sklejamy brzegi.Krokiety obtaczamy w tartej bułce.

3

W rondlu rozgrzewamy olej,wkładamy krokiety.Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły