0

Składniki

750 Gramów
ziemniaki
0.5 Szklanki
bułka tarta
1 Sztuka
jaja kurze całe
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
masło
2 Łyżki
mąka
2 Łyżki
śmietanka kremowa 30%
0.5 Łyżeczki
sól, pieprz
0.5 Sztuki
szczypiorek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy.Odlewamy,studzimy i mielimy w maszynce lub ubijamy tłuczkiem.Ugotowane jajka siekamy i łączymy z drobno pokrojoną zieleniną.Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Zmielone ziemniaki wyrabiamy z surowym jajkiem,masłem,mąką i solą.Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.Kroimy na prostokaty(10x8cm).Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu,rolujemy i sklejamy brzegi.Krokiety obtaczamy w tartej bułce.
  3. W rondlu rozgrzewamy olej,wkładamy krokiety.Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Opis

Chrupiące krokiety z jajkiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!