Krokiety wigilijne z barszczem
ancia999809
0
0 / 0
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g buraki
2 szt. marchew
2 szt. pietruszka korzeń
100 g seler
6 plast. por
500 koncentrat barszczu czerwonego krakus
2 szt. listki laurowe
2.30 szt. ziele angielskie
1 łyżeczka cytryna
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka pieprz, sól do smaku
500 g kapusta kiszona
1.20 szt. cebula biała
1 kost. smalec
300 g mąka lubella puszysta tortowa
500 mleko uht 3,2%
Przygotowanie
Farsz przygotowanie: Kapustę kiszoną obgotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać. go nieco rozcieńczyć gorącą wodą.
Pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na złocisty kolor na smalcu. Po tym czasie dodać do kapusty kiszonej, przyprawić solą i pieprzem według uznania smażyć kolejne 10 minut. Ja robię więcej farszu, ponieważ używam tego samego farszu do pierogów i krokietów.
Krokiety przygotowanie: Usmażyć naleśniki z mąki Lubella i zawinąć w nie farsz. Obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na patelni.
Barszcz czerwony: Buraki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obrać i przeciąć na kawałki. Zalać 3 litrami wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, aż warzywa zmiękną. Wyjąć warzywa, dodać odrobinę majeranku, zagotować, doprawić solą, solidnie pieprzem. Dodać sok z cytryny oraz łyżeczkę cukru.
Dodać 50 ml koncentratu barszczu. Wymieszać, spróbować. Jeśli nadal jest za słaby, ponownie dodać nieco koncentratu. Jeżeli przesadzimy w drugą stronę, wystarczy.