Krokiety wigilijne z barszczem

ancia999809
Krokiety wigilijne z barszczem

0

0 / 0

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g buraki

2 szt. marchew

2 szt. pietruszka korzeń

100 g seler

6 plast. por

500 koncentrat barszczu czerwonego krakus

2 szt. listki laurowe

2.30 szt. ziele angielskie

1 łyżeczka cytryna

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka pieprz, sól do smaku

500 g kapusta kiszona

1.20 szt. cebula biała

1 kost. smalec

300 g mąka lubella puszysta tortowa

500 mleko uht 3,2%

Przygotowanie


1

Farsz przygotowanie: Kapustę kiszoną obgotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać. go nieco rozcieńczyć gorącą wodą.

2

Pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na złocisty kolor na smalcu. Po tym czasie dodać do kapusty kiszonej, przyprawić solą i pieprzem według uznania smażyć kolejne 10 minut. Ja robię więcej farszu, ponieważ używam tego samego farszu do pierogów i krokietów.

3

Krokiety przygotowanie: Usmażyć naleśniki z mąki Lubella i zawinąć w nie farsz. Obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na patelni.

4

Barszcz czerwony: Buraki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obrać i przeciąć na kawałki. Zalać 3 litrami wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, aż warzywa zmiękną. Wyjąć warzywa, dodać odrobinę majeranku, zagotować, doprawić solą, solidnie pieprzem. Dodać sok z cytryny oraz łyżeczkę cukru.

5

Dodać 50 ml koncentratu barszczu. Wymieszać, spróbować. Jeśli nadal jest za słaby, ponownie dodać nieco koncentratu. Jeżeli przesadzimy w drugą stronę, wystarczy.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły