Krewetki z salsą paprykową

EkspertOdKuchni
Krewetki z salsą paprykową

0

0 / 0

Krewetki z salsą paprykową, czyli coś dla fanów pikantnych smaków. To idealna propozycja na szybki obiad, klimatyczną kolację lub pyszną przystawkę na imprezę. Soczyste krewetki podane w towarzystwie wyrazistej salsy paprykowej i zawinięte w delikatne tortille to doskonała kombinacja smakowa, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Smacznego!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

24 szt. krewetki

1 szt. papryka czerwona

1 szt. przecier pomidorowy łowicz

0.50 szt. papryka peperoni

4 szt. tortilla tacos

150 białe wino wytrawne

50 g masło

30 g nać pietruszki

20 sok z limonki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. cukier

1 szczyp. papryka ostra mielona

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Paprykę czerwoną, paprykę pepperoni i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni.

2

Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz ostrą papryką. Smażymy do momentu, aż woda z pomidorów odparuje.

3

Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i zaczynamy smażyć krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie podlewamy krewetki białym winem i wrzucamy masło. Podczas redukcji wina dorzucamy pokrojoną pietruszkę. Po 3 minutach ściągamy patelnię z palnika.

4

W piekarniku podgrzewamy tortille tacos. Gdy są ciepłe nakładamy na nie salsę paprykową i kładziemy usmażone krewetki. Całość skrapiamy sokiem z limonki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły