Krewetki z makaronem i warzywami

kontakt_6
Krewetki z makaronem i warzywami

1

2 / 2

Krewetki z makaronem i warzywami to nasza propozycja na pyszne danie główne.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 opak. makaron spaghetti lubella

10 szt. krewetki

2 łyżka olej kokosowy

1 szt. por

1 szt. cebula

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. marchew

1 szt. brokuły

0.50 puszka kukurydza konserwowa

0.50 szkl. bulion warzywny

4 łyżka śmietana 30%

2 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente.

2

Świeże krewetki obieramy i oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy 1-2 ząbki czosnku i chwilę go podsmażamy. Na patelnię wrzucamy krewetki.

3

Dodajemy trzy łyżki drobno pokrojonego pora i jedną małą cebulę w kosteczkę do tego wrzucamy posiekany koperek. Dusimy ok. 1 minuty i zakrapiamy sokiem z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Gdy całość na patelni się zarumieni dodajemy wybrane warzywa wcześniej ugotowane np. marchew, brokuł, kukurydza. Wszystko zalewamy bulionem i czekamy a wszystko się zredukuje i powstanie delikatny sos.

5

Na patelnię dajemy ugotowany wcześniej makaron Lubella i 3/4 łyżki słodkiej śmietany.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

835

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

113

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły