Krewetki z makaronem i warzywami
kontakt_6
Krewetki z makaronem i warzywami to nasza propozycja na pyszne danie główne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
835
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
113
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2 / 2
Krewetki z makaronem i warzywami to nasza propozycja na pyszne danie główne.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 opak. makaron spaghetti lubella
10 szt. krewetki
2 łyżka olej kokosowy
1 szt. por
1 szt. cebula
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. marchew
1 szt. brokuły
0.50 puszka kukurydza konserwowa
0.50 szkl. bulion warzywny
4 łyżka śmietana 30%
2 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Świeże krewetki obieramy i oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy 1-2 ząbki czosnku i chwilę go podsmażamy. Na patelnię wrzucamy krewetki.
Dodajemy trzy łyżki drobno pokrojonego pora i jedną małą cebulę w kosteczkę do tego wrzucamy posiekany koperek. Dusimy ok. 1 minuty i zakrapiamy sokiem z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy całość na patelni się zarumieni dodajemy wybrane warzywa wcześniej ugotowane np. marchew, brokuł, kukurydza. Wszystko zalewamy bulionem i czekamy a wszystko się zredukuje i powstanie delikatny sos.
Na patelnię dajemy ugotowany wcześniej makaron Lubella i 3/4 łyżki słodkiej śmietany.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
835
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
113
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.