0

Składniki

500 Gramów
Krewetki
2 Szklanki
Kasza Kuskus
500 Mililitrów
białe wino półwytrawne
350 Gramów
ingridient
Sos słodko-kwaśny Łowicz
2 Pęczki
pietruszka
6 Ząbków
czosnek
0.5 Szklanki
woda
1 Sztuka
Limonka
4 Łyżki
Śmietanka do sosów
3 Szczypty
sól
Kalorie dla 1 porcji
powyżej 400 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jeżeli mamy krewetki w pancerzykach to je obieramy. Surowe krewetki w pancerzykach mają jelitka, więc jest z nimi trochę zabawy, ale zdecydowanie warto. Pancerzyków i główek nie wyrzucamy - przydadzą się do sosu i delikatnego zahartowania słodko-kwaśnego Łowicz, aby zyskał lekki krewetkowy posmak, którym potem podlejemy kuskus.
  2. Pancerzyki wrzucamy do garnka (razem z główką - nie bójmy się tego), zalewamy połową szklanki wody i około dwiema szklankami wina (pancerzyki powinny wystawać ponad płyn). Skrajami cztery ząbki czosnku i to razem gotujemy około 40 minut, aż sos odparuje do połowy. Następnie sos przecedzamy, dolewamy 4 łyżki śmietanki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ostrożnie z solą, sos sam w sobie jest lekko słonawy), ewentualnie czosnkiem. Dorzucamy posiekaną pietruszkę (wg uznania) i podgrzewamy ok 10 minut.
  3. Gotowym sosem zalewamy uprzednio wsypane do miseczki dwie szklanki kaszy kuskus. Dolewamy wody jeśli potrzeba, tak, aby płyn unosił się ok 1 centymetr nad kaszą - czekamy aż wsiąknie w kaszę (oczywiście jeśli nie robimy sosu z pancerzy krewetek to kuskus zalewamy zwykłą wodą). Następnie przesypujemy kaszę do garnka po sosie i dodajemy Łowicz słodko-kwaśny. Całość mieszamy, można podgrzać i chwilę odparować, ale kasza i tak wchłonie jeszcze sos sama z siebie.
  4. Czas na krewetki! Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim czosnek i wrzucamy krewetki. Po chwili skrapiamy je cytryną, dodajemy pozostałą pietruszkę i chwilkę smażymy, aż krewetki się zarumienią. Nie męczymy ich długo. Mają być kruche, a nie twarde i gumowate.

Opis

Kocham krewetki! Zawsze smaczne i efektowne. Idealne na każdą okazję - romantyczną kolację, uroczysty obiad, lekki lunch czy małą imprezkę ze znajomymi. Do tego dania można użyć krewetek wedle upodobań, doskonałe będą oczywiście większe - białe lub tygrysie. Ja najbardziej lubię surowe krewetki jeszcze w pancerzykach, aby móc po ich obraniu przygotować sos, który w tym wypadku był mi potrzebny do namoczenia kaszy kuskus. Jako dodatek do dania świetnie sprawdzi się orzeźwiająca sałatka z mango, ananasem i awokado delikatnie skropione oliwą i posypane świeżą miętą. Danie fajnie prezentuje się w całości. Na dużym talerzu można je przystroić kwiatami jadalnymi - na zdjęciu flox (słodko-kwaśne) i listki groszku. Smacznego!

Podobne przepisy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Zapiekane skrzydełka z ryżem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Zapiekane skrzydełka z ryżem

Krewetki z czosnkiem w sosie słodko-kwaśnym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Krewetki z czosnkiem w sosie słodko-kwaśnym

Tajska zupa z krewetkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tajska zupa z krewetkami

Kuskus z grillowanymi warzywami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Kuskus z grillowanymi warzywami

Spaghetti z tuńczykiem, kruszonką czosnkowo-limonkową i pła...

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z tuńczykiem, kruszonką czosnkowo-limonkową i płatkami chili

Ogórkowa z nutą koperku

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ogórkowa z nutą koperku

Tagliatelle z sosem mascarpone

Przepis
Łatwy Do 40 min
Tagliatelle z sosem mascarpone

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!