Krewetki w tempurze z sosem sriracha-mayo
EkspertOdKuchni
Krewetki w tempurze z sosem sriracha-mayo to świetna propozycja dla wszystkich miłośników owoców morza. To idealna przystawka na imprezy, spotkania rodzinne lub romantyczną kolację. Delikatne krewetki obtoczone w chrupiącym cieście, a następnie smażone na złocisty kolor, doskonale smakują z dodatkiem wyrazistego sosu na bazie majonezu i ostrej srirachy. Życzymy smacznego!
1
0 / 0
Krewetki w tempurze z sosem sriracha-mayo to świetna propozycja dla wszystkich miłośników owoców morza. To idealna przystawka na imprezy, spotkania rodzinne lub romantyczną kolację. Delikatne krewetki obtoczone w chrupiącym cieście, a następnie smażone na złocisty kolor, doskonale smakują z dodatkiem wyrazistego sosu na bazie majonezu i ostrej srirachy. Życzymy smacznego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g krewetki surowe bez pancerzy
250 g tempura
1 szt. imbir 3 cm
1 szt. papryczka chili
4 szt. ząbki czosnku
1 szt. limonka
1 pęcz. świeża kolendra
3 łyżka majonez
3 łyżka sos sriracha
1 l olej do smażenia
Przygotowanie
Czosnek, papryczkę chilli, kolendrę oraz imbir drobno posiekać w kosteczkę lub rozdrobnić w małym malakserze.
Krewetki rozmrozić, przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do miski z krewetkami dodać posiekany czosnek, papryczkę, imbir, kolendrę oraz pół limonki pokrojonej w półtalarki. Zamieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
W wysokim rondlu rozgrzać olej.
Tempurę podzielić na pół i umieścić w dwóch osobnych miskach. Do jednej z misek dolać wodę gazowaną i niedbale wymieszać pałeczkami lub widelcem (ciasto ma być nie za gęste, takie jak naleśnikowe).
Krewetki łapać za ogonki, panierować w suchej tempurze, następnie zanurzyć w cieście i przytrzymując przez chwilę, aby nie utonęły i nie dotknęły dna, zanurzać w rozgrzanym oleju. Smażyć około 60-90 sekund.
W miseczce wymieszać dokładnie majonez z sosem sriracha.
Gotowe krewetki w tempurze podawać z cząstką limonki do skropienia oraz sosem sriracha-mayo.