Krewetki w tempurze z sosem sriracha-mayo

EkspertOdKuchni
Krewetki w tempurze z sosem sriracha-mayo

1

0 / 0

Krewetki w tempurze z sosem sriracha-mayo to świetna propozycja dla wszystkich miłośników owoców morza. To idealna przystawka na imprezy, spotkania rodzinne lub romantyczną kolację. Delikatne krewetki obtoczone w chrupiącym cieście, a następnie smażone na złocisty kolor, doskonale smakują z dodatkiem wyrazistego sosu na bazie majonezu i ostrej srirachy. Życzymy smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g krewetki surowe bez pancerzy

250 g tempura

1 szt. imbir 3 cm

1 szt. papryczka chili

4 szt. ząbki czosnku

1 szt. limonka

1 pęcz. świeża kolendra

3 łyżka majonez

3 łyżka sos sriracha

1 l olej do smażenia

Przygotowanie


1

Czosnek, papryczkę chilli, kolendrę oraz imbir drobno posiekać w kosteczkę lub rozdrobnić w małym malakserze.

2

Krewetki rozmrozić, przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym.

3

Do miski z krewetkami dodać posiekany czosnek, papryczkę, imbir, kolendrę oraz pół limonki pokrojonej w półtalarki. Zamieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę.

4

W wysokim rondlu rozgrzać olej.

5

Tempurę podzielić na pół i umieścić w dwóch osobnych miskach. Do jednej z misek dolać wodę gazowaną i niedbale wymieszać pałeczkami lub widelcem (ciasto ma być nie za gęste, takie jak naleśnikowe).

6

Krewetki łapać za ogonki, panierować w suchej tempurze, następnie zanurzyć w cieście i przytrzymując przez chwilę, aby nie utonęły i nie dotknęły dna, zanurzać w rozgrzanym oleju. Smażyć około 60-90 sekund.

7

W miseczce wymieszać dokładnie majonez z sosem sriracha.

8

Gotowe krewetki w tempurze podawać z cząstką limonki do skropienia oraz sosem sriracha-mayo.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły