Krewetki w sosie mango z chili

EkspertOdKuchni
Krewetki w sosie mango z chili

Średnia 0 / 0

Oceń!

Krewetki w sosie mango z chili to szybkie danie, które łatwo przygotować na obiad lub kolację. Sos jest lekko słodki od mango, a chilli i imbir nadają mu delikatnej ostrości. Całość dobrze komponuje się z ryżem, więc posiłek jest sycący, ale nadal lekki. To dobra opcja, jeśli szukasz prostego dania z krewetkami w nieco bardziej tropikalnym wydaniu.

11

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

8 szt. krewetki 16/20 black tiger

10 g masło

1 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. papryczka chili

1 szt. imbir 1 cm

100 ml mleko kokosowe z puszki

40 ml puree z mango

1 łyżecz. sos sojowy

80 g ryż jaśminowy

1 pęcz. świeża kolendra

1 szczyp. sezam czarny

Przygotowanie


Obierz krewetki z pancerzy i ogonków, osusz papierowym ręcznikiem.

Czosnek, chili i imbir posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć czosnek, chili oraz imbir. Smaż kilka sekund.


Dodaj krewetki i smaż 1–1,5 minuty z każdej strony.

Krok 1

Wlej mleko kokosowe, dodaj purée mango i sos sojowy.

Krok 2

Zamieszaj, zagotuj i duś 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.


Ugotuj ryż według instrukcji.

Podaj krewetki w miseczce, posypane świeżą kolendrą, a obok na talerzu ryż posypany czarnym sezamem.

Porada:  

Jeśli chcesz, by sos miał mocniejszy balans smakowy, dodaj kilka kropel soku z limonki – idealnie podbije mango i chili.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

560

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły