Krewetki w sosie mango
EkspertOdKuchni
Krewetki w sosie mango to pyszne danie, które łączy w sobie klasyczną nutę morskich smaków z tropikalnymi owocowymi aromatami. To idealny wybór dla osób, które szukają nowych smaków i odważnych połączeń. Krewetki w sosie mango świetnie sprawdzą się w ciepłe letnie wieczory, kiedy chcemy poczuć się niczym na egzotycznych wakacjach. To również doskonała propozycja dla tych, którzy szukają sposobu na przekąskę lub lekkie danie obiadowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
238
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krewetki w sosie mango to pyszne danie, które łączy w sobie klasyczną nutę morskich smaków z tropikalnymi owocowymi aromatami. To idealny wybór dla osób, które szukają nowych smaków i odważnych połączeń. Krewetki w sosie mango świetnie sprawdzą się w ciepłe letnie wieczory, kiedy chcemy poczuć się niczym na egzotycznych wakacjach. To również doskonała propozycja dla tych, którzy szukają sposobu na przekąskę lub lekkie danie obiadowe.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g krewetki
1 szt. mango
1 szt. papryka peperoni
50 g natka pietruszki
100 białe wino
50 sok z limonki
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Krewetki oczyszczamy ze skorupki i jelit. Mango kroimy w kostkę, czosnek, paprykę pepperoni i natkę pietruszki drobno siekamy.
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Dodajemy posiekany czosnek, paprykę pepperoni i smażymy przez minutę.
Dodajemy mango i krewetki i smażymy 2 minuty. Zalewamy białym winem i sokiem z limonki i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia posypujemy natką pietruszki.
Krewetki w sosie mango podajemy z ulubionym pieczywem, bądź z ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
238
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.