Krewetki w sosie mango

EkspertOdKuchni
Krewetki w sosie mango

0

0 / 0

Krewetki w sosie mango to pyszne danie, które łączy w sobie klasyczną nutę morskich smaków z tropikalnymi owocowymi aromatami. To idealny wybór dla osób, które szukają nowych smaków i odważnych połączeń. Krewetki w sosie mango świetnie sprawdzą się w ciepłe letnie wieczory, kiedy chcemy poczuć się niczym na egzotycznych wakacjach. To również doskonała propozycja dla tych, którzy szukają sposobu na przekąskę lub lekkie danie obiadowe.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g krewetki

1 szt. mango

1 szt. papryka peperoni

50 g natka pietruszki

100 białe wino

50 sok z limonki

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Krewetki oczyszczamy ze skorupki i jelit. Mango kroimy w kostkę, czosnek, paprykę pepperoni i natkę pietruszki drobno siekamy.

2

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Dodajemy posiekany czosnek, paprykę pepperoni i smażymy przez minutę.

3

Dodajemy mango i krewetki i smażymy 2 minuty. Zalewamy białym winem i sokiem z limonki i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia posypujemy natką pietruszki.

4

Krewetki w sosie mango podajemy z ulubionym pieczywem, bądź z ryżem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

238

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły