Krewetki torpedo

Lubella
Krewetki torpedo

0

0 / 0

Krewetki torpedo to hit kuchni azjatyckiej – chrupiące, złociste i pełne smaku. Dzięki specjalnej technice nacinania i panierowania, po usmażeniu mają smukły, prosty kształt przypominający torpedę – stąd ich nazwa. Z zewnątrz są chrupiące dzięki panierce z panko, a w środku soczyste i delikatne. To świetna opcja na imprezy, domówki, kolację w stylu street food albo po prostu – kiedy masz ochotę na coś pysznego. Najlepiej smakują na gorąco, podane z domowym sosem sriracha-mayo lub słodko-kwaśnym dipem.

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

16 szt. krewetki surowe bez pancerzy

80 g mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. sól

2 szt. jaja

1 szczyp. chilli mielone

0.50 łyżecz. papryka słodka

1 szczyp. pieprz czarny

60 g panierka panko

300 ml olej do smażenia

Przygotowanie


1

Krewetki umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

2

Od strony wewnętrznej (brzusznej) natnij delikatnie mięso i lekko dociśnij palcami, aby je wyprostować – dzięki temu po smażeniu będą miały kształt „torpedy”.

3

W miseczce wymieszaj mąkę z solą.

4

W drugiej miseczce roztrzep jajko z papryką słodką, chilli, solą i pieprzem.

5

W trzeciej przygotuj panko.

6

Każdą krewetkę obtocz w mące, następnie w jajku i na koniec w panko.

7

Rozgrzej olej do ok. 170–175°C (sprawdź wrzucając okruszek panko – powinien od razu lekko zasyczeć).

8

Smaż krewetki partiami 2–3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.

9

Wyjmij na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

10

Podawaj od razu na gorąco z ulubionymi sosami, np. sriracha-mayo albo słodko-kwaśnym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły