Krewetki torpedo

Lubella

Krewetki torpedo to hit kuchni azjatyckiej – chrupiące, złociste i pełne smaku. Dzięki specjalnej technice nacinania i panierowania, po usmażeniu mają smukły, prosty kształt przypominający torpedę – stąd ich nazwa. Z zewnątrz są chrupiące dzięki panierce z panko, a w środku soczyste i delikatne. To świetna opcja na imprezy, domówki, kolację w stylu street food albo po prostu – kiedy masz ochotę na coś pysznego. Najlepiej smakują na gorąco, podane z domowym sosem sriracha-mayo lub słodko-kwaśnym dipem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krewetki torpedo to hit kuchni azjatyckiej – chrupiące, złociste i pełne smaku. Dzięki specjalnej technice nacinania i panierowania, po usmażeniu mają smukły, prosty kształt przypominający torpedę – stąd ich nazwa. Z zewnątrz są chrupiące dzięki panierce z panko, a w środku soczyste i delikatne. To świetna opcja na imprezy, domówki, kolację w stylu street food albo po prostu – kiedy masz ochotę na coś pysznego. Najlepiej smakują na gorąco, podane z domowym sosem sriracha-mayo lub słodko-kwaśnym dipem.
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
16 szt. krewetki surowe bez pancerzy
80 g mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. sól
2 szt. jaja
1 szczyp. chilli mielone
0.50 łyżecz. papryka słodka
1 szczyp. pieprz czarny
60 g panierka panko
300 ml olej do smażenia
Przygotowanie
Krewetki umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Od strony wewnętrznej (brzusznej) natnij delikatnie mięso i lekko dociśnij palcami, aby je wyprostować – dzięki temu po smażeniu będą miały kształt „torpedy”.
W miseczce wymieszaj mąkę z solą.
W drugiej miseczce roztrzep jajko z papryką słodką, chilli, solą i pieprzem.
W trzeciej przygotuj panko.
Każdą krewetkę obtocz w mące, następnie w jajku i na koniec w panko.
Rozgrzej olej do ok. 170–175°C (sprawdź wrzucając okruszek panko – powinien od razu lekko zasyczeć).
Smaż krewetki partiami 2–3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
Wyjmij na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj od razu na gorąco z ulubionymi sosami, np. sriracha-mayo albo słodko-kwaśnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.