Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i ketchupem
kontakt_2
Krewetki - pyszne w każdej postaci. Proste i smaczne danie, idealne o każdej porze dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
704
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Krewetki - pyszne w każdej postaci. Proste i smaczne danie, idealne o każdej porze dnia.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g krewetki
4 szt. ząbek czosnku
50 g masło
50 wino białe wytrawne
3 łyżka posiekana natka pietruszki
2 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
1 szczyp. sól
1 łyżka sok z limonki
1 szt. bagietka
Przygotowanie
Na patelni podgrzać połowę masła, dodać sprasowany czosnek i chwilę podsmażyć. Włożyć oczyszczone i osuszone krewetki i dusić przez około 2 minuty.
Wlać wino, zwiększyć ogień i odparować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, ketchup i resztę masła, wymieszać, aż masło się rozpuści.
Doprawić limonką oraz solą. Podawać z bagietką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
704
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.