Kremowy makaron z boczkiem i brokułem

Lubella
Kremowy makaron z boczkiem i brokułem

0

0 / 0

Kremowy makaron z boczkiem i brokułem to szybki i sycący pomysł na obiad. Chrupiący boczek, brokuł, czosnek i suszone pomidory w śmietanowym sosie z dodatkiem pasty miso tworzą danie pełne smaku. Idealne na co dzień – robi się w 30 minut i smakuje każdemu, kto lubi konkretne, domowe jedzenie z lekkim twistem.

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron kokardki lubella

100 g boczek wędzony

1 szt. cebula biała

1 szt. ząbek czosnku

200 g brokuł

4 szt. suszone pomidory w oleju

120 ml śmietanka 30%

0.50 łyżecz. pasta miso

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

30 g parmezan

1 łyżka szczypiorek

Przygotowanie


1

Brokuła podziel na różyczki i podgotuj na parze 4–5 minut.

2

Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na suchej patelni, aż się zarumieni.

3

Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.

4

Wrzuć przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.

5

Dorzuć różyczki brokuła i posiekane suszone pomidory, wymieszaj.

6

Wlej śmietankę, dodaj pastę miso, dopraw solą i pieprzem. Duś 5 minut na małym ogniu.

7

W międzyczasie ugotuj makaron al dente.

8

Dodaj makaron do sosu razem z odrobiną wody z gotowania, wymieszaj i pogotuj chwilę, aż sos oblepi makaron.

9

Podawaj ze startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły