Kremowy makaron z boczkiem i brokułem

Lubella

Kremowy makaron z boczkiem i brokułem to szybki i sycący pomysł na obiad. Chrupiący boczek, brokuł, czosnek i suszone pomidory w śmietanowym sosie z dodatkiem pasty miso tworzą danie pełne smaku. Idealne na co dzień – robi się w 30 minut i smakuje każdemu, kto lubi konkretne, domowe jedzenie z lekkim twistem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kremowy makaron z boczkiem i brokułem to szybki i sycący pomysł na obiad. Chrupiący boczek, brokuł, czosnek i suszone pomidory w śmietanowym sosie z dodatkiem pasty miso tworzą danie pełne smaku. Idealne na co dzień – robi się w 30 minut i smakuje każdemu, kto lubi konkretne, domowe jedzenie z lekkim twistem.
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron kokardki lubella
100 g boczek wędzony
1 szt. cebula biała
1 szt. ząbek czosnku
200 g brokuł
4 szt. suszone pomidory w oleju
120 ml śmietanka 30%
0.50 łyżecz. pasta miso
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
30 g parmezan
1 łyżka szczypiorek
Przygotowanie
Brokuła podziel na różyczki i podgotuj na parze 4–5 minut.
Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na suchej patelni, aż się zarumieni.
Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
Wrzuć przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dorzuć różyczki brokuła i posiekane suszone pomidory, wymieszaj.
Wlej śmietankę, dodaj pastę miso, dopraw solą i pieprzem. Duś 5 minut na małym ogniu.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
Dodaj makaron do sosu razem z odrobiną wody z gotowania, wymieszaj i pogotuj chwilę, aż sos oblepi makaron.
Podawaj ze startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.