Kremówka

EkspertOdKuchni

Kremówka, czyli kultowy deser, którego kruche ciasto francuskie przekładane gęstym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach. To świetna propozycja nie tylko na codzienne spotkania przy kawie lub herbacie, ale także ważne uroczystości i specjalne okazje. Jeśli lubisz słodkie wypieki i cenisz sobie kremowe smaki, kremówka jest idealnym wyborem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
782
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Kremówka, czyli kultowy deser, którego kruche ciasto francuskie przekładane gęstym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach. To świetna propozycja nie tylko na codzienne spotkania przy kawie lub herbacie, ale także ważne uroczystości i specjalne okazje. Jeśli lubisz słodkie wypieki i cenisz sobie kremowe smaki, kremówka jest idealnym wyborem.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 opak. ciasto francuskie
2 szt. jajko
2 szkl. mleko
3 łyżka budyń waniliowy
0.50 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
150 g cukier
250 g masło
1 łyżka esencja waniliowa
2 łyżka cukier waniliowy
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Ciasto francuskie zwilżyć odrobiną wody i delikatnie rozwałkować. Pokroić na 12 jednakowych prostokątów. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto francuskie i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Pół szklanki mleka gotujemy, a pozostałe pół szklanki mieszamy dokładnie z budyniem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy zawartość szklanki do gotującego się mleka i za pomocą trzepaczki energicznie mieszamy, tak by nie powstały grudki. Masę zostawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z cukrem i esencją waniliową. Mieszamy obie masy i miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Wkładamy krem do lodówki na około 40 minut, żeby lekko stężał.
Krem nakładamy na 6 kawałków ciasta francuskiego, a pozostałymi kawałkami przykrywamy nasze kremówki. Delikatnie dociskamy ciasto i wyrównujemy krem. Posypujemy cukrem pudrem, można ozdobić odrobiną masy górny blat kremówki za pomocą rękawa cukierniczego. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Górny blat kremówki można również ozdobić odrobiną masy za pomocą rękawa cukierniczego.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
782
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.