Kremówka

EkspertOdKuchni
Kremówka

0

5 / 1

Kremówka, czyli kultowy deser, którego kruche ciasto francuskie przekładane gęstym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach. To świetna propozycja nie tylko na codzienne spotkania przy kawie lub herbacie, ale także ważne uroczystości i specjalne okazje. Jeśli lubisz słodkie wypieki i cenisz sobie kremowe smaki, kremówka jest idealnym wyborem.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 opak. ciasto francuskie

2 szt. jajko

2 szkl. mleko

3 łyżka budyń waniliowy

0.50 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

150 g cukier

250 g masło

1 łyżka esencja waniliowa

2 łyżka cukier waniliowy

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Ciasto francuskie zwilżyć odrobiną wody i delikatnie rozwałkować. Pokroić na 12 jednakowych prostokątów. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto francuskie i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

2

Pół szklanki mleka gotujemy, a pozostałe pół szklanki mieszamy dokładnie z budyniem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy zawartość szklanki do gotującego się mleka i za pomocą trzepaczki energicznie mieszamy, tak by nie powstały grudki. Masę zostawiamy do wystudzenia.

3

Masło ucieramy z cukrem i esencją waniliową. Mieszamy obie masy i miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Wkładamy krem do lodówki na około 40 minut, żeby lekko stężał.

4

Krem nakładamy na 6 kawałków ciasta francuskiego, a pozostałymi kawałkami przykrywamy nasze kremówki. Delikatnie dociskamy ciasto i wyrównujemy krem. Posypujemy cukrem pudrem, można ozdobić odrobiną masy górny blat kremówki za pomocą rękawa cukierniczego. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

5

Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Górny blat kremówki można również ozdobić odrobiną masy za pomocą rękawa cukierniczego.

6

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły