Kremowa zupa z szarpanym kurczakiem i makaronem

Lubella

Kremowa zupa z szarpanym kurczakiem i makaronem to idealny wybór na dni, kiedy chcesz przygotować jeden konkretny posiłek dla całej rodziny. Ma delikatny, dobrze zbalansowany smak, a makaron i mięso sprawiają, że jest naprawdę pożywna. Z pewnością zasmakuje osobom, które lubią klasyczne, proste dania, ale w nieco bardziej treściwym wydaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
520
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Kremowa zupa z szarpanym kurczakiem i makaronem to idealny wybór na dni, kiedy chcesz przygotować jeden konkretny posiłek dla całej rodziny. Ma delikatny, dobrze zbalansowany smak, a makaron i mięso sprawiają, że jest naprawdę pożywna. Z pewnością zasmakuje osobom, które lubią klasyczne, proste dania, ale w nieco bardziej treściwym wydaniu.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa
1 szt. cebula duża
2 szt. marchew
2 łyżka mąka pszenna lubella
1.20 l bulion drobiowy
3 szt. ziemniaki średniej wielkości
500 g piersi z kurczaka
1 łyżecz. zioła prowansalskie
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. sól
150 ml śmietanka 30%
150 g makaron lubella fale
Przygotowanie
Przygotowanie warzyw i zasmażki
Pokrój cebulę w drobną kostkę, a marchew w cienkie talarki.
W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę.
Wrzuć cebulę i marchew, smaż ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodaj mąkę i mieszaj cały czas, smażąc 1–2 minuty, aż przestanie być biała i zrobi się jasna zasmażka.

Gotowanie zupy
Wlej bulion i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wsyp zioła prowansalskie, dodaj sól i pieprz.
Gotuj ok. 10 minut, aż ziemniaki zaczną mięknąć.
Dodaj piersi z kurczaka w całości do garnka i gotuj razem 20 minut na niewielkim ogniu.
Wyjmij kurczaka, rozdziel go widelcem na cienkie, szarpane kawałki i odłóż na bok.
Do garnka wlej śmietankę i dokładnie zamieszaj. Gotuj jeszcze 3–4 minuty na bardzo małym ogniu.

Gotowanie makaronu
W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedź i przygotuj do podania.

Podanie zupy
Do miski włóż porcję makaronu, dodaj szarpanego kurczaka i zalej kremową zupą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
520
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.