Krem ziemniaczany z kurkami

EkspertOdKuchni

Aksamitny krem ziemniaczany z podsmażanymi kurkami to prosta i szybka zupa, która łączy klasyczny smak ziemniaków z sezonowym aromatem leśnych grzybów. Świetna na jesienne i zimowe dni, idealna jako codzienny obiad lub elegancka przystawka. Dzięki delikatnej konsystencji i wyrazistym dodatkom zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Podawaj z natką pietruszki i chrupiącym pieczywem – smakuje jeszcze lepiej!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Aksamitny krem ziemniaczany z podsmażanymi kurkami to prosta i szybka zupa, która łączy klasyczny smak ziemniaków z sezonowym aromatem leśnych grzybów. Świetna na jesienne i zimowe dni, idealna jako codzienny obiad lub elegancka przystawka. Dzięki delikatnej konsystencji i wyrazistym dodatkom zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Podawaj z natką pietruszki i chrupiącym pieczywem – smakuje jeszcze lepiej!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g ziemniaki
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 l bulion drobiowy
200 ml mleko
200 g kurki świeże
2 łyżka masło
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Jedną cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij w garnku na odrobinie masła razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do podsmażonych warzyw wlej gorący bulion drobiowy i mleko.
Dodaj ziemniaki i gotuj na średnim ogniu, aż całkowicie zmiękną.
Zmiksuj zupę na gładki krem.
W tym czasie oczyść kurki i pokrój pozostałą cebulę w drobną kosteczkę.
Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się złocista.
Dodaj kurki i smaż razem, aż grzyby zmiękną i lekko się przyrumienią.
Nalej do miski porcję gorącego kremu. Na wierzchu ułóż kurki z cebulką. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.