Krem ziemniaczany z kurkami

EkspertOdKuchni
Krem ziemniaczany z kurkami

0

0 / 0

Aksamitny krem ziemniaczany z podsmażanymi kurkami to prosta i szybka zupa, która łączy klasyczny smak ziemniaków z sezonowym aromatem leśnych grzybów. Świetna na jesienne i zimowe dni, idealna jako codzienny obiad lub elegancka przystawka. Dzięki delikatnej konsystencji i wyrazistym dodatkom zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Podawaj z natką pietruszki i chrupiącym pieczywem – smakuje jeszcze lepiej!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g ziemniaki

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 l bulion drobiowy

200 ml mleko

200 g kurki świeże

2 łyżka masło

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

2

Jedną cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij w garnku na odrobinie masła razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3

Do podsmażonych warzyw wlej gorący bulion drobiowy i mleko.

4

Dodaj ziemniaki i gotuj na średnim ogniu, aż całkowicie zmiękną.

5

Zmiksuj zupę na gładki krem.

6

W tym czasie oczyść kurki i pokrój pozostałą cebulę w drobną kosteczkę.

7

Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się złocista.

8

Dodaj kurki i smaż razem, aż grzyby zmiękną i lekko się przyrumienią.

9

Nalej do miski porcję gorącego kremu. Na wierzchu ułóż kurki z cebulką. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły