Krem ziemniaczany

m7
Krem ziemniaczany

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szybka bardzo pożywna zupa-krem, która rozgrzeje nas w zimowe dni. Gęsty krem ziemniaczany przyprawiony gałką muszkatołową z dodatkiem pieczonego boczku to znakomite połączenie.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. cukier

1 łyżecz. sól

1 szkl. sok jabłkowy

2 szt. por

1 szt. marchew

3 szt. ziemniaki

2 szt. jabłka

8 szt. boczek pieczony

1 łyżka masło

0.50 pęcz. szczypiorek

0.50 łyżecz. pieprz

0.50 szkl. śmietana 18%

Przygotowanie


W dużym garnku rozgrzać masło.

Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka i warzywa.

Wlać wodę i zagotować.

Całość zmiksować na gładki krem.

Dodać sok i gotować przez 30 minut.

Dodać śmietanę i przyprawy.

Podawać z plastrami bekonu i posypać szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

274

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły