Krem ze szparagów

EkspertOdKuchni

Szukasz pomysłu na elegancką, a jednocześnie prostą zupę? Krem ze szparagów to prawdziwy klasyk wśród wiosennych dań, który z pewnością przypadnie do gustu fanom sezonowych warzyw. Delikatny smak świeżych, zielonych szparagów, połączony z nutą czosnku i śmietanki, daje idealnie gładką, kremową konsystencję. To lekka, zdrowa i pożywna zupa, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przystawkę. Możesz ją serwować samodzielnie lub w towarzystwie grzanek, chrupiących migdałów czy startego parmezanu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1079
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz pomysłu na elegancką, a jednocześnie prostą zupę? Krem ze szparagów to prawdziwy klasyk wśród wiosennych dań, który z pewnością przypadnie do gustu fanom sezonowych warzyw. Delikatny smak świeżych, zielonych szparagów, połączony z nutą czosnku i śmietanki, daje idealnie gładką, kremową konsystencję. To lekka, zdrowa i pożywna zupa, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przystawkę. Możesz ją serwować samodzielnie lub w towarzystwie grzanek, chrupiących migdałów czy startego parmezanu. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g szparagi zielone
500 bulion warzywny lub drobiowy
0.50 szt. cebula biała
200 śmietanka 30%
20 g oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki (szparagi pękną same w odpowiednim miejscu). Pokrój na kawałki 1,5 - 2 cm.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy w rondlu, dodaj wcześniej przygotowane szparagi i smaż ok. 2 minuty.
Wlej gorący bulion i gotuj od 10 do 15 minut do uzyskania miękkości szparagów.
Dodaj śmietankę i zblenduj zupę za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Dopraw solą i pieprzem.
Gotową zupę przelej do miseczek, udekoruj kilkoma kroplami oliwy i śmietanki — możesz dodać ulubione świeże warzywa — my dodaliśmy cukinię oraz rzodkiewkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1079
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.