Krem ze szparagów
EkspertOdKuchni
Krem ze szparagów to pyszna zupa kremowa o gładkiej i jedwabistej konsystencji, przygotowana z gotowanych szparagów i dodatku bulionu oraz śmietany lub mleka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1079
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krem ze szparagów to pyszna zupa kremowa o gładkiej i jedwabistej konsystencji, przygotowana z gotowanych szparagów i dodatku bulionu oraz śmietany lub mleka.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g szparagi zielone
500 bulion warzywny lub drobiowy
0.50 szt. cebula biała
200 śmietanka 30%
20 g oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki (szparagi pękną same w odpowiednim miejscu). Pokrój na kawałki 1,5 - 2 cm.
Cebule i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy w rondlu, dodaj wcześniej przygotowane szparagi i smaż ok. dwie minuty.
Wlej gorący bulion i gotuj od 10 do 15 minut do uzyskania miękkości szparagów.
Dodaj śmietankę i zblenduj zupę za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Dopraw solą i pieprzem.
Gotową zupę przelej do miseczek, udekoruj kilkoma kroplami oliwy i śmietanki - możesz dodać ulubione świeże warzywa - my dodaliśmy cukinie oraz rzodkiewkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1079
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.