Krem ze szparagów

EkspertOdKuchni
Krem ze szparagów

0

0 / 0

Krem ze szparagów to pyszna zupa kremowa o gładkiej i jedwabistej konsystencji, przygotowana z gotowanych szparagów i dodatku bulionu oraz śmietany lub mleka.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g szparagi zielone

500 bulion warzywny lub drobiowy

0.50 szt. cebula biała

200 śmietanka 30%

20 g oliwa z oliwek

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki (szparagi pękną same w odpowiednim miejscu). Pokrój na kawałki 1,5 - 2 cm.

2

Cebule i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy w rondlu, dodaj wcześniej przygotowane szparagi i smaż ok. dwie minuty.

3

Wlej gorący bulion i gotuj od 10 do 15 minut do uzyskania miękkości szparagów.

4

Dodaj śmietankę i zblenduj zupę za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

5

Dopraw solą i pieprzem.

6

Gotową zupę przelej do miseczek, udekoruj kilkoma kroplami oliwy i śmietanki - możesz dodać ulubione świeże warzywa - my dodaliśmy cukinie oraz rzodkiewkę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły