Krem ze szparagów

EkspertOdKuchni
Krem ze szparagów

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na elegancką, a jednocześnie prostą zupę? Krem ze szparagów to prawdziwy klasyk wśród wiosennych dań, który z pewnością przypadnie do gustu fanom sezonowych warzyw. Delikatny smak świeżych, zielonych szparagów, połączony z nutą czosnku i śmietanki, daje idealnie gładką, kremową konsystencję. To lekka, zdrowa i pożywna zupa, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przystawkę. Możesz ją serwować samodzielnie lub w towarzystwie grzanek, chrupiących migdałów czy startego parmezanu. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g szparagi zielone

500 bulion warzywny lub drobiowy

0.50 szt. cebula biała

200 śmietanka 30%

20 g oliwa z oliwek

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki (szparagi pękną same w odpowiednim miejscu). Pokrój na kawałki 1,5 - 2 cm.

2

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy w rondlu, dodaj wcześniej przygotowane szparagi i smaż ok. 2 minuty.

3

Wlej gorący bulion i gotuj od 10 do 15 minut do uzyskania miękkości szparagów.

4

Dodaj śmietankę i zblenduj zupę za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

5

Dopraw solą i pieprzem.

6

Gotową zupę przelej do miseczek, udekoruj kilkoma kroplami oliwy i śmietanki — możesz dodać ulubione świeże warzywa — my dodaliśmy cukinię oraz rzodkiewkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1079

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

85

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły