Krem ze szparagów
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Krem ze szparagów](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1713770875952.jpeg&w=3840&q=75)
Krem ze szparagów to pyszna zupa kremowa o gładkiej i jedwabistej konsystencji, przygotowana z gotowanych szparagów i dodatku bulionu oraz śmietany lub mleka.
0
0 / 0
Krem ze szparagów to pyszna zupa kremowa o gładkiej i jedwabistej konsystencji, przygotowana z gotowanych szparagów i dodatku bulionu oraz śmietany lub mleka.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g szparagi zielone
500 bulion warzywny lub drobiowy
0.50 szt. cebula biała
200 śmietanka 30%
20 g oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki (szparagi pękną same w odpowiednim miejscu). Pokrój na kawałki 1,5 - 2 cm.
Cebule i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy w rondlu, dodaj wcześniej przygotowane szparagi i smaż ok. dwie minuty.
Wlej gorący bulion i gotuj od 10 do 15 minut do uzyskania miękkości szparagów.
Dodaj śmietankę i zblenduj zupę za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Dopraw solą i pieprzem.
Gotową zupę przelej do miseczek, udekoruj kilkoma kroplami oliwy i śmietanki - możesz dodać ulubione świeże warzywa - my dodaliśmy cukinie oraz rzodkiewkę.