Krem z selera z chrzanem
Krakus
Krem z selera z chrzanem to wyrazista, lekka i wyjątkowo smaczna zupa, która idealnie sprawdzi się zarówno na danie główne, jak i przystawkę. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie proste i szybkie w przygotowaniu potrawy. To również świetna propozycja dla wegetarian i osób, które chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety. Gotowa zupa krem świetnie smakuje samodzielnie, a także w towarzystwie chrupiącej grzanki. Smacznego!
0
0 / 0
Krem z selera z chrzanem to wyrazista, lekka i wyjątkowo smaczna zupa, która idealnie sprawdzi się zarówno na danie główne, jak i przystawkę. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie proste i szybkie w przygotowaniu potrawy. To również świetna propozycja dla wegetarian i osób, które chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety. Gotowa zupa krem świetnie smakuje samodzielnie, a także w towarzystwie chrupiącej grzanki. Smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
700 g seler
200 g ziemniaki
2 szt. cebula
4 szt. ząbki czosnku
1 łyżka majeranek
2 łyżka chrzan krakus
200 g śmietana 36%
1.50 l bulion warzywny
1 łyżka oliwa
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Seler i ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
W dużym garnku przesmażyć warzywa na oliwie, następnie zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Odstawić z ognia do przestygnięcia.
Kiedy zupa przestygnie, dodać śmietankę oraz chrzan i zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę.