Krem z selera z chrzanem

Krakus
Krem z selera z chrzanem

0

0 / 0

Krem z selera z chrzanem to wyrazista, lekka i wyjątkowo smaczna zupa, która idealnie sprawdzi się zarówno na danie główne, jak i przystawkę. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie proste i szybkie w przygotowaniu potrawy. To również świetna propozycja dla wegetarian i osób, które chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety. Gotowa zupa krem świetnie smakuje samodzielnie, a także w towarzystwie chrupiącej grzanki. Smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

700 g seler

200 g ziemniaki

2 szt. cebula

4 szt. ząbki czosnku

1 łyżka majeranek

2 łyżka chrzan krakus

200 g śmietana 36%

1.50 l bulion warzywny

1 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.

2

Seler i ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.

3

W dużym garnku przesmażyć warzywa na oliwie, następnie zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Odstawić z ognia do przestygnięcia.

4

Kiedy zupa przestygnie, dodać śmietankę oraz chrzan i zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły