Krem z pora i jabłek

m7
Krem z pora i jabłek

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na rozgrzewającą i nietypową zupę? Ten aksamitny krem z pora i jabłek to hit jesieni. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i elegancką przystawkę. Idealnie smakuje ze świeżym tymiankiem, grzankami i pestkami dyni. Życzymy smacznego!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. por

2 szt. jabłka

1 l bulion warzywny

100 ml śmietanka 30%

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka świeży tymianek posiekany

Przygotowanie


1

Pory dokładnie umyj i pokrój w plasterki (tylko białe i jasnozielone części).

2

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

3

W garnku rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć pokrojone pory i smaż na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż zmiękną. Uważaj, aby ich nie przypalić.

4

Dodaj pokrojone jabłka do porów i smaż razem przez kolejne 2-3 minuty.

5

Wlej gorący bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.

6

Gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż pory i jabłka będą bardzo miękkie.

7

Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.

8

Postaw garnek z powrotem na małym ogniu. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.

9

Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. W razie potrzeby podgrzej jeszcze chwilę, ale już nie gotuj.

10

Podawaj krem gorący. Najlepiej ze świeżym tymiankiem, pestkami dyni i grzankami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

763

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

140

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły