Krem z pora i jabłek
m7

Szukasz pomysłu na rozgrzewającą i nietypową zupę? Ten aksamitny krem z pora i jabłek to hit jesieni. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i elegancką przystawkę. Idealnie smakuje ze świeżym tymiankiem, grzankami i pestkami dyni. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
763
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
140
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz pomysłu na rozgrzewającą i nietypową zupę? Ten aksamitny krem z pora i jabłek to hit jesieni. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i elegancką przystawkę. Idealnie smakuje ze świeżym tymiankiem, grzankami i pestkami dyni. Życzymy smacznego!
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. por
2 szt. jabłka
1 l bulion warzywny
100 ml śmietanka 30%
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżka świeży tymianek posiekany
Przygotowanie
Pory dokładnie umyj i pokrój w plasterki (tylko białe i jasnozielone części).
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć pokrojone pory i smaż na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż zmiękną. Uważaj, aby ich nie przypalić.
Dodaj pokrojone jabłka do porów i smaż razem przez kolejne 2-3 minuty.
Wlej gorący bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
Gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż pory i jabłka będą bardzo miękkie.
Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Postaw garnek z powrotem na małym ogniu. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. W razie potrzeby podgrzej jeszcze chwilę, ale już nie gotuj.
Podawaj krem gorący. Najlepiej ze świeżym tymiankiem, pestkami dyni i grzankami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
763
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
140
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.