Krem z pieczonych zielonych warzyw
EkspertOdKuchni

Krem z pieczonych warzyw to wyjątkowo aromatyczna zupa, w której smak warzyw nabiera głębi dzięki pieczeniu – zamiast gotowania. Brukselka, por, cukinia i ziemniaki tworzą razem aksamitny, lekko słodki krem, który świetnie rozgrzewa i syci, nie obciążając przy tym żołądka. Dzięki dodatkom takim jak oliwa szczypiorkowa i odrobina śmietanki, danie wygląda elegancko i świetnie sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale też jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi. To prosty sposób na zdrowy, domowy posiłek pełen warzyw i naturalnego smaku – idealny dla osób, które lubią lekką, ale treściwą kuchnię.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Krem z pieczonych warzyw to wyjątkowo aromatyczna zupa, w której smak warzyw nabiera głębi dzięki pieczeniu – zamiast gotowania. Brukselka, por, cukinia i ziemniaki tworzą razem aksamitny, lekko słodki krem, który świetnie rozgrzewa i syci, nie obciążając przy tym żołądka. Dzięki dodatkom takim jak oliwa szczypiorkowa i odrobina śmietanki, danie wygląda elegancko i świetnie sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale też jako przystawka na spotkaniu ze znajomymi. To prosty sposób na zdrowy, domowy posiłek pełen warzyw i naturalnego smaku – idealny dla osób, które lubią lekką, ale treściwą kuchnię.
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g brukselki
1 szt. por
1 szt. cukinia
2 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. zioła prowansalskie
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
600 ml bulion warzywny
100 ml śmietanka 30%
Oliwa szczypiorkowa
1 pęcz. szczypiorek
50 ml oliwa z oliwek
Przygotowanie
Kroki
Brukselki obierz i przekrój na pół. Por pokrój w półtalarki. Cukinię pokrój na ćwiartki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, posyp ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Piecz w piekarniku 200°C przez 20–25 minut, aż lekko się zarumienią.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj 10–15 minut.
Dodaj śmietankę i zmiksuj wszystko na gładki krem.
Szczypiorek dokładnie umyj i osusz.
Zmiksuj szczypiorek z oliwą na gładką, intensywnie zieloną emulsję.
Krem nakładaj do misek, skrapiaj odrobiną śmietanki i oliwą szczypiorkową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.