Krem z pieczonych buraków
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Krem z pieczonych buraków](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1701439526792.jpg&w=3840&q=75)
Prosty krem z pieczonych buraków z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. Idealna alternatywa dla świątecznego barszczu.
3
0 / 0
Prosty krem z pieczonych buraków z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. Idealna alternatywa dla świątecznego barszczu.
8
Składniki
100 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g makaron lubella krajanka
700 g buraki
800 ml bulion warzywny lub drobiowy
4 łyżka jogurt naturalny
2 szt. rozmaryn
1 łyżka oliwa
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól biała
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Buraki umyj, pokrój w ćwiartki. Przełóż je na folię aluminiową, posól, dodaj rozmaryn i dokładnie zawiń. Piecz przez ok. 60-80 min, do miękkości.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Upieczone buraki przełóż do garnka razem z rozmarynem (oderwij same listki, gałązkę wyrzuć). Zalej bulionem i gotuj zupę przez ok. 10-15 min. Zblenduj ją na gładki krem.
Podawaj zupę z makaronem oraz kleksem z jogurtu naturalnego.