Krem z pieczonych buraków
Lubella
Prosty krem z pieczonych buraków z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. Idealna alternatywa dla świątecznego barszczu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
328
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Prosty krem z pieczonych buraków z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. Idealna alternatywa dla świątecznego barszczu.
8
Składniki
100 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g makaron lubella krajanka
700 g buraki
800 ml bulion warzywny lub drobiowy
4 łyżka jogurt naturalny
2 szt. rozmaryn
1 łyżka oliwa
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól biała
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Buraki umyj, pokrój w ćwiartki. Przełóż je na folię aluminiową, posól, dodaj rozmaryn i dokładnie zawiń. Piecz przez ok. 60-80 min, do miękkości.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Upieczone buraki przełóż do garnka razem z rozmarynem (oderwij same listki, gałązkę wyrzuć). Zalej bulionem i gotuj zupę przez ok. 10-15 min. Zblenduj ją na gładki krem.
Podawaj zupę z makaronem oraz kleksem z jogurtu naturalnego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
328
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.