Krem z pieczonych buraków

Lubella
Krem z pieczonych buraków

3

0 / 0

Prosty krem z pieczonych buraków z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. Idealna alternatywa dla świątecznego barszczu.

8

Składniki

100 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g makaron lubella krajanka

700 g buraki

800 ml bulion warzywny lub drobiowy

4 łyżka jogurt naturalny

2 szt. rozmaryn

1 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól biała

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Buraki umyj, pokrój w ćwiartki. Przełóż je na folię aluminiową, posól, dodaj rozmaryn i dokładnie zawiń. Piecz przez ok. 60-80 min, do miękkości.

2

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

3

Upieczone buraki przełóż do garnka razem z rozmarynem (oderwij same listki, gałązkę wyrzuć). Zalej bulionem i gotuj zupę przez ok. 10-15 min. Zblenduj ją na gładki krem.

4

Podawaj zupę z makaronem oraz kleksem z jogurtu naturalnego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły