Krem z pieczonej papryki i batatów z dodatkiem chorizo
EkspertOdKuchni
Rozgrzej swoje kubki smakowe kremem z pieczonej papryki i batatów z dodatkiem chorizo – połączeniem słodyczy pieczonych warzyw i pikantnej nuty hiszpańskiej kiełbasy. To danie idealne dla fanów wyrazistych smaków, świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Gotowa zupa doskonale smakuje samodzielnie, ale można ją również serwować z kromką chrupiącego pieczywa. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Rozgrzej swoje kubki smakowe kremem z pieczonej papryki i batatów z dodatkiem chorizo – połączeniem słodyczy pieczonych warzyw i pikantnej nuty hiszpańskiej kiełbasy. To danie idealne dla fanów wyrazistych smaków, świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Gotowa zupa doskonale smakuje samodzielnie, ale można ją również serwować z kromką chrupiącego pieczywa. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 ml bulion warzywny
2 szt. czerwona papryka
1 szt. batat
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
100 g chorizo
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 szczyp. papryka wędzona
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka olej z pestek dyni
Przygotowanie
Papryki umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Ułóż je skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Batata obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj na tę samą blachę co papryki.
Warzywa skrop oliwą z oliwek i posól. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25–30 minut, aż papryki będą miękkie, a skórka zacznie się przypiekać.
Po upieczeniu ściągnij skórkę z papryki.
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj upieczone warzywa i zalej całość bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo, aż będzie chrupiąca.
Zmiksuj zupę na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego lub kielichowego i dopraw do smaku według uznania.
Gorącą zupę przelej do misek. Na wierzchu ułóż chrupiące plasterki chorizo i skrop olejem z pestek dyni.