Krem z pieczonej marchewki z żółtym curry

EkspertOdKuchni

Krem z pieczonej marchewki z żółtym curry to prosta i wyrazista zupa na bazie pieczonych warzyw, mleka kokosowego i łagodnej pasty curry. Ma kremową konsystencję, lekko słodki smak z wyraźną orientalną nutą. Z pewnością przypadnie do gustu osobom na diecie roślinnej i wszystkim, którzy lubią proste dania z wyraźnym smakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krem z pieczonej marchewki z żółtym curry to prosta i wyrazista zupa na bazie pieczonych warzyw, mleka kokosowego i łagodnej pasty curry. Ma kremową konsystencję, lekko słodki smak z wyraźną orientalną nutą. Z pewnością przypadnie do gustu osobom na diecie roślinnej i wszystkim, którzy lubią proste dania z wyraźnym smakiem.
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g marchewka
2 szt. cebula
5 szt. ząbki czosnku
20 g świeży imbir
3 łyżka oliwa
1 l bulion warzywny
2 łyżka pasta curry żółta
400 ml mleko kokosowe
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżecz. czarny sezam
1 pęcz. świeża kolendra
1 szt. papryczka chili
Przygotowanie
Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Cebulę podziel na ćwiartki. 3 ząbki czosnku obierz z łupiny. Wszystko rozłóż na blasze z papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.
Piecz w 200°C przez 30–35 min, aż marchew będzie lekko skarmelizowana i miękka.
W garnku na łyżce oliwy podsmaż starty imbir i 2 posiekane ząbki czosnku do lekkiego zrumienienia.
Wrzuć upieczoną marchewkę, cebulę i czosnek do garnka.
Zalej bulionem, dodaj pastę curry i mleko kokosowe. Gotuj 10 minut na średnim ogniu, aż smaki się połączą.
Zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
Serwuj z czarnym sezamem, świeżą kolendrą i plasterkami chilli.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.