Krem z pieczonej marchewki z żółtym curry

EkspertOdKuchni
Krem z pieczonej marchewki z żółtym curry

0

0 / 0

Krem z pieczonej marchewki z żółtym curry to prosta i wyrazista zupa na bazie pieczonych warzyw, mleka kokosowego i łagodnej pasty curry. Ma kremową konsystencję, lekko słodki smak z wyraźną orientalną nutą. Z pewnością przypadnie do gustu osobom na diecie roślinnej i wszystkim, którzy lubią proste dania z wyraźnym smakiem.

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g marchewka

2 szt. cebula

5 szt. ząbki czosnku

20 g świeży imbir

3 łyżka oliwa

1 l bulion warzywny

2 łyżka pasta curry żółta

400 ml mleko kokosowe

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżecz. czarny sezam

1 pęcz. świeża kolendra

1 szt. papryczka chili

Przygotowanie


1

Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Cebulę podziel na ćwiartki. 3 ząbki czosnku obierz z łupiny. Wszystko rozłóż na blasze z papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.

2

Piecz w 200°C przez 30–35 min, aż marchew będzie lekko skarmelizowana i miękka.

3

W garnku na łyżce oliwy podsmaż starty imbir i 2 posiekane ząbki czosnku do lekkiego zrumienienia.

4

Wrzuć upieczoną marchewkę, cebulę i czosnek do garnka.

5

Zalej bulionem, dodaj pastę curry i mleko kokosowe. Gotuj 10 minut na średnim ogniu, aż smaki się połączą.

6

Zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

7

Serwuj z czarnym sezamem, świeżą kolendrą i plasterkami chilli.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły