Krem z kiszonej kapusty z chipsami z boczku
EkspertOdKuchni

Krem z kiszonej kapusty z chipsami z boczku to niecodzienna, ale wyjątkowo smaczna zupa o wyrazistym, lekko kwaskowym smaku. Idealna propozycja dla fanów kiszonek i domowych, polskich smaków w nowoczesnym wydaniu. Gęsty, aksamitny krem przełamany chrupiącym boczkiem świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie na chłodniejsze dni albo efektowna przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Zaskoczy nawet tych, którzy nie są miłośnikami kapusty — połączenie kremowej konsystencji i aromatycznego boczku naprawdę robi wrażenie. Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Krem z kiszonej kapusty z chipsami z boczku to niecodzienna, ale wyjątkowo smaczna zupa o wyrazistym, lekko kwaskowym smaku. Idealna propozycja dla fanów kiszonek i domowych, polskich smaków w nowoczesnym wydaniu. Gęsty, aksamitny krem przełamany chrupiącym boczkiem świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie na chłodniejsze dni albo efektowna przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Zaskoczy nawet tych, którzy nie są miłośnikami kapusty — połączenie kremowej konsystencji i aromatycznego boczku naprawdę robi wrażenie. Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g kapusta kiszona
1 łyżka olej roślinny
1 łyżecz. cukier
3 szt. ziemniaki
0.50 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżka pasta miso
150 ml sok z kiszonej kapusty
400 ml bulion drobiowy
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
1 szczyp. sól
8 szt. plastry boczku wędzonego
2 łyżka śmietana kwaśna 18%
1 łyżka posiekany szczypiorek
150 ml śmietanka 30%
Przygotowanie
Kroki
Kapustę kiszoną siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kapustę i łyżeczkę cukru. Smażymy, aż lekko się zrumieni.
Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pastę miso, sok z kapusty oraz bulion drobiowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków i kapusty (ok. 15–20 minut).
Dodajemy śmietankę i miksujemy zupę blenderem na gładki krem.
Plastry boczku układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku (200°C) przez 10–15 minut, aż staną się chrupiące.
Zupę nalewamy do misek.
Dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany, chipsami z boczku oraz posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy od razu, póki zupa jest ciepła i boczek chrupiący.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.