Krem z kiszonej kapusty z chipsami z boczku

EkspertOdKuchni
Krem z kiszonej kapusty z chipsami z boczku

Średnia 0 / 0

Oceń!

Krem z kiszonej kapusty z chipsami z boczku to niecodzienna, ale wyjątkowo smaczna zupa o wyrazistym, lekko kwaskowym smaku. Idealna propozycja dla fanów kiszonek i domowych, polskich smaków w nowoczesnym wydaniu. Gęsty, aksamitny krem przełamany chrupiącym boczkiem świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie na chłodniejsze dni albo efektowna przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Zaskoczy nawet tych, którzy nie są miłośnikami kapusty — połączenie kremowej konsystencji i aromatycznego boczku naprawdę robi wrażenie. Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g kapusta kiszona

1 łyżka olej roślinny

1 łyżecz. cukier

3 szt. ziemniaki

0.50 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżka pasta miso

150 ml sok z kiszonej kapusty

400 ml bulion drobiowy

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

1 szczyp. sól

8 szt. plastry boczku wędzonego

2 łyżka śmietana kwaśna 18%

1 łyżka posiekany szczypiorek

150 ml śmietanka 30%

Przygotowanie


Kapustę kiszoną siekamy drobno.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kapustę i łyżeczkę cukru. Smażymy, aż lekko się zrumieni.

Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek i jeszcze chwilę smażymy.

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pastę miso, sok z kapusty oraz bulion drobiowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków i kapusty (ok. 15–20 minut).

Dodajemy śmietankę i miksujemy zupę blenderem na gładki krem.

Plastry boczku układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku (200°C) przez 10–15 minut, aż staną się chrupiące.

Zupę nalewamy do misek.

Dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany, chipsami z boczku oraz posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy od razu, póki zupa jest ciepła i boczek chrupiący.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły