Krem z kalafiorów

m7
Krem z kalafiorów

0

0 / 0

Zupa krem z kalafiora z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek to smaczna propozycja na kolację.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

4 szkl. wywar warzywny

1 szt. kalafior

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 dag. mąka pszenna tortowa

1 dag. masło

12 dag. śmietana 18%

Przygotowanie


1

Umyte kalafiory podzielić na różyczki.

2

Następnie zalać małą ilością wrzącego wywaru i zagotować.

3

Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zagęścić nią wywar. Zagotować. Ugotowane kalafiory zmiksować, dodać śmietankę i żółtko.

4

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

5

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

218

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły