Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

EkspertOdKuchni
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jeżeli szukasz aromatycznej i rozgrzewającej zupy, krem z dyni z mleczkiem kokosowym będzie świetnym wyborem. To idealna propozycja dla wegan, wegetarian, a także wszystkich miłośników jesiennych smaków, którzy cenią sobie intensywne smaki i kolory potraw. Połączenie dyni, chrzanu, mleczka kokosowego, kurkumy i cytryny nie tylko pysznie smakuje, ale i znakomicie prezentuje się na domowym stole. Gotowy krem z dyni możesz serwować z dodatkiem plasterków rzodkiewki i posiekanej natki pietruszki na wierzchu. Życzymy smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżecz. chrzan krakus

300 bulion warzywny

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. skórka otarta z cytryny

500 g dynia piżmowa

100 mleko kokosowe

0.25 łyżecz. kurkuma

2 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie w garnku.

Dodaj chrzan, skórkę z cytryny i bulion. Całość gotuj, aż dynia będzie miękka.

Dolej mleko kokosowe i sok z cytryny, a następnie dopraw kurkumą i dodaj sól oraz pieprz do smaku według uznania.

Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Gotową zupę możesz udekorować plastrami rzodkiewki lub świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

186

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły