Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

EkspertOdKuchni
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

0

0 / 0

Jeżeli szukasz aromatycznej i rozgrzewającej zupy, krem z dyni z mleczkiem kokosowym będzie świetnym wyborem. To idealna propozycja dla wegan, wegetarian, a także wszystkich miłośników jesiennych smaków, którzy cenią sobie intensywne smaki i kolory potraw. Połączenie dyni, chrzanu, mleczka kokosowego, kurkumy i cytryny nie tylko pysznie smakuje, ale i znakomicie prezentuje się na domowym stole. Gotowy krem z dyni możesz serwować z dodatkiem plasterków rzodkiewki i posiekanej natki pietruszki na wierzchu. Życzymy smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżecz. chrzan krakus

300 bulion warzywny

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. skórka otarta z cytryny

500 g dynia piżmowa

100 mleko kokosowe

0.25 łyżecz. kurkuma

2 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie w garnku.

2

Dodaj chrzan, skórkę z cytryny i bulion. Całość gotuj, aż dynia będzie miękka.

3

Dolej mleko kokosowe i sok z cytryny, a następnie dopraw kurkumą i dodaj sól oraz pieprz do smaku według uznania.

4

Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

5

Gotową zupę możesz udekorować plastrami rzodkiewki lub świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

186

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły