Krem z dyni
goodfoodlover
Dynia, czyli warzywo bogate w witaminy, minerały i cynk, a przy tym niskokaloryczne. Z tego też powodu warto je stosować jak najczęściej w kuchni. Sprawdź przepis na krem z dyni - doskonale rozgrzewający, a przy tym niezwykle apetyczny!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
142
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.4 / 5
Dynia, czyli warzywo bogate w witaminy, minerały i cynk, a przy tym niskokaloryczne. Z tego też powodu warto je stosować jak najczęściej w kuchni. Sprawdź przepis na krem z dyni - doskonale rozgrzewający, a przy tym niezwykle apetyczny!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
200 śmietana 30%
500 bulion warzywny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
500 g dynia
1 szt. makaron lubella jajeczna gwiazdki
1 szt. marchew
1 szt. laska cynamonu
1 szt. świeży imbir
Przygotowanie
Obierz i pokrój warzywa.
Przyprawione warzywa pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Zdejmij skórkę z dyni i zmiksuj warzywa razem z bulionem i śmietaną na gładki krem. Makaron ugotuj.