Krem z ciecierzycy z chrzanem
EkspertOdKuchni
Krem z ciecierzycy z chrzanem to idealny wybór dla wegetarian i osób poszukujących nowych smaków i zdrowych kombinacji kulinarnych. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, magnez i cynk. Chrzan natomiast znany jest ze swoich potencjalnych właściwości antybakteryjnych i wspomagających trawienie. To pożywna, smaczna i wyrazista zupa, która świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również jako przystawka na różne okazje. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krem z ciecierzycy z chrzanem to idealny wybór dla wegetarian i osób poszukujących nowych smaków i zdrowych kombinacji kulinarnych. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, magnez i cynk. Chrzan natomiast znany jest ze swoich potencjalnych właściwości antybakteryjnych i wspomagających trawienie. To pożywna, smaczna i wyrazista zupa, która świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również jako przystawka na różne okazje. Życzymy smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g ciecierzyca gotowana
500 bulion warzywny
1 szt. marchew
1 szt. cebula
2 łyżka masło
3 łyżka chrzan krakus
1 szt. ziemniaki
1 łyżka sezam
100 śmietana 30%
Przygotowanie
Roztop masło w garnku. Wrzuć do niego cebulę i podsmaż przez chwilę, aż do zeszklenia. W międzyczasie obierz ziemniaka, marchewkę i czosnek.
Do garnka dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, posiekaną w plastry marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystkie warzywa zalej bulionem i wrzuć ciecierzycę.
Zupę gotuj przez ok. 30 minut, aż do miękkości warzyw.
Na koniec dolej śmietankę i chrzan.
Ugotowaną zupę zblenduj przy pomocy blendera na gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem według uznania,
Przed podaniem posyp wierzch zupy sezamem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
359
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.