Krem z ciecierzycy z chrzanem
EkspertOdKuchni
Krem z ciecierzycy z chrzanem to idealny wybór dla wegetarian i osób poszukujących nowych smaków i zdrowych kombinacji kulinarnych. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, magnez i cynk. Chrzan natomiast znany jest ze swoich potencjalnych właściwości antybakteryjnych i wspomagających trawienie. To pożywna, smaczna i wyrazista zupa, która świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również jako przystawka na różne okazje. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krem z ciecierzycy z chrzanem to idealny wybór dla wegetarian i osób poszukujących nowych smaków i zdrowych kombinacji kulinarnych. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, magnez i cynk. Chrzan natomiast znany jest ze swoich potencjalnych właściwości antybakteryjnych i wspomagających trawienie. To pożywna, smaczna i wyrazista zupa, która świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również jako przystawka na różne okazje. Życzymy smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g ciecierzyca gotowana
500 bulion warzywny
1 szt. marchew
1 szt. cebula
2 łyżka masło
3 łyżka chrzan krakus
1 szt. ziemniaki
1 łyżka sezam
100 śmietana 30%
Przygotowanie
Roztop masło w garnku. Wrzuć do niego cebulę i podsmaż przez chwilę, aż do zeszklenia. W międzyczasie obierz ziemniaka, marchewkę i czosnek.
Do garnka dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, posiekaną w plastry marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystkie warzywa zalej bulionem i wrzuć ciecierzycę.
Zupę gotuj przez ok. 30 minut, aż do miękkości warzyw.
Na koniec dolej śmietankę i chrzan.
Ugotowaną zupę zblenduj przy pomocy blendera na gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem według uznania,
Przed podaniem posyp wierzch zupy sezamem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.