Krem z ciecierzycy z chrzanem

EkspertOdKuchni
Krem z ciecierzycy z chrzanem

0

0 / 0

Krem z ciecierzycy z chrzanem to idealny wybór dla wegetarian i osób poszukujących nowych smaków i zdrowych kombinacji kulinarnych. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, magnez i cynk. Chrzan natomiast znany jest ze swoich potencjalnych właściwości antybakteryjnych i wspomagających trawienie. To pożywna, smaczna i wyrazista zupa, która świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również jako przystawka na różne okazje. Życzymy smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g ciecierzyca gotowana

500 bulion warzywny

1 szt. marchew

1 szt. cebula

2 łyżka masło

3 łyżka chrzan krakus

1 szt. ziemniaki

1 łyżka sezam

100 śmietana 30%

Przygotowanie


1

Roztop masło w garnku. Wrzuć do niego cebulę i podsmaż przez chwilę, aż do zeszklenia. W międzyczasie obierz ziemniaka, marchewkę i czosnek.

2

Do garnka dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, posiekaną w plastry marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.

3

Wszystkie warzywa zalej bulionem i wrzuć ciecierzycę.

4

Zupę gotuj przez ok. 30 minut, aż do miękkości warzyw.

5

Na koniec dolej śmietankę i chrzan.

6

Ugotowaną zupę zblenduj przy pomocy blendera na gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem według uznania,

7

Przed podaniem posyp wierzch zupy sezamem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły