Krem z buraków z kozim serem
EkspertOdKuchni
Krem z buraków z kozim serem to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie zdrowe jedzenie i niebanalne połączenia smakowe. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub lekki obiad na ciepłe dni. Gładki, a jednocześnie lekko pikantny krem z buraków doskonale komponuje się z kozim serem, który nadaje całości kremowej konsystencji. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1120
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
142
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krem z buraków z kozim serem to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie zdrowe jedzenie i niebanalne połączenia smakowe. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub lekki obiad na ciepłe dni. Gładki, a jednocześnie lekko pikantny krem z buraków doskonale komponuje się z kozim serem, który nadaje całości kremowej konsystencji. Życzymy smacznego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 l bulion warzywny krakus
8 szt. burak
2 łyżka ocet balsamiczny
4 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. syrop klonowy
4 łyżka śmietana kremowa 30%
2 szt. ziemniaki
60 g słonecznik łuskany
1 pęcz. cebula dymka
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Buraki i ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości i umieść w kielichu blendera.
Dolej odrobinę bulionu, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, śmietankę i zblenduj na jednolitą konsystencję.
Jeżeli chcesz, aby zupa była rzadsza, dolej więcej bulionu według uznania.
Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ser kozi pokrój w plastry.
Krem z buraków przelej do misek, a następnie na wierzchu wyłóż plastry sera koziego i posyp słonecznikiem. Przed podaniem udekoruj posiekaną cebulą dymką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1120
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
142
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.