Krem z buraków z kozim serem

EkspertOdKuchni
Krem z buraków z kozim serem

0

0 / 0

Krem z buraków z kozim serem to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie zdrowe jedzenie i niebanalne połączenia smakowe. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub lekki obiad na ciepłe dni. Gładki, a jednocześnie lekko pikantny krem z buraków doskonale komponuje się z kozim serem, który nadaje całości kremowej konsystencji. Życzymy smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 l bulion warzywny krakus

8 szt. burak

2 łyżka ocet balsamiczny

4 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. syrop klonowy

4 łyżka śmietana kremowa 30%

2 szt. ziemniaki

60 g słonecznik łuskany

1 pęcz. cebula dymka

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Buraki i ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości i umieść w kielichu blendera.

2

Dolej odrobinę bulionu, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, śmietankę i zblenduj na jednolitą konsystencję.

3

Jeżeli chcesz, aby zupa była rzadsza, dolej więcej bulionu według uznania.

4

Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

5

Ser kozi pokrój w plastry.

6

Krem z buraków przelej do misek, a następnie na wierzchu wyłóż plastry sera koziego i posyp słonecznikiem. Przed podaniem udekoruj posiekaną cebulą dymką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1120

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

142

gram

Tłuszcze

47

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły