Krem z buraków i malin z kozim serem

EkspertOdKuchni
Krem z buraków i malin z kozim serem

0

0 / 0

Aksamitny krem z pieczonych buraków z dodatkiem świeżych malin to wyjątkowa propozycja na zdrową i aromatyczną zupę, która zachwyca intensywnym kolorem i oryginalnym smakiem. Słodycz pieczonych buraków idealnie komponuje się z lekko kwaśnymi malinami, a całość dopełnia kremowy kozi ser i świeże kiełki z buraka. To idealna potrawa na obiad lub elegancką kolację – lekka, wegetariańska i pełna witamin. Doskonała na lato i jesień, dla miłośników kuchni sezonowej i niebanalnych połączeń smaków.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 g buraki

150 g maliny

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

750 ml bulion warzywny

1 łyżka ocet balsamiczny

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

100 g ser kozi roladka

15 g kiełki buraka

Przygotowanie


1

Zacznij od upieczenia buraków. Umyj je, osusz i zawiń każdy osobno w folię aluminiową.

2

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 50–60 minut, aż będą miękkie.

3

Po ostudzeniu obierz buraki ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

4

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż na małym ogniu, aż się zeszklą i zmiękną (ok. 5 minut).

5

Do garnka dodaj pokrojone buraki oraz świeże maliny. Wlej gorący bulion warzywny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut.

6

Zdejmij garnek z ognia, dodaj ocet balsamiczny, a następnie zmiksuj zupę na gładki, aksamitny krem przy użyciu blendera ręcznego lub kielichowego. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

7

Spróbuj zupy i w razie potrzeby dopraw ją jeszcze solą, pieprzem lub odrobiną octu dla zbalansowania smaku.

8

Zupę podawaj na ciepło. Każdą porcję udekoruj pokruszonym kozim serem, świeżymi malinami i garścią kiełków z buraka. Możesz też dodać kilka kropel oliwy z oliwek lub jogurtu naturalnego dla kontrastu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły