Krem z brokułów

m7

Krem z brokułów posypany prażonymi migdałami to niebo w gębie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
204
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krem z brokułów posypany prażonymi migdałami to niebo w gębie.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 l bulion warzywny
50 g płatki migdałowe
2 szt. brokuły
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka groszek ptysiowy
Przygotowanie
Brokuły podzielić na różyczki i zalać bulionem. Gotować z drobno pokrojonym ząbkiem czosnku.
Kiedy brokuły będą w połowie miękkie wyjąć kilka różyczek. Resztę brokuła zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować.
Przelać do garnka, doprawić solą i pieprzem. Na patelni podprażyć migdały. Do miseczek nałożyć po kilka różyczek brokuła, zalać zupą, posypać migdałami i groszkiem ptysiowym. Można podać tez z grzankami