Krem z białych warzyw z płatkami migdałów

EkspertOdKuchni
Krem z białych warzyw z płatkami migdałów

0

0 / 0

Krem z białych warzyw z płatkami migdałów to delikatna i aromatyczna zupa, która powstaje z połączenia kalafiora, selera, pietruszki, kalarepy, białej części pora, czosnku i ziemniaków. Warzywa są gotowane do miękkości, a następnie blendowane na gładką konsystencję, tworząc kremową i sycącą propozycję na obiad lub przystawkę. To idealny wybór wszystkich osób, które cenią sobie zdrowe i lekkie potrawy. Jeżeli szukamy wegetariańskiej lub wegańskiej wersji, wywar drobiowy z powodzeniem można zastąpić bulionem warzywnym. Życzymy smacznego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. kalafior

1 szt. seler

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. kalarepa

2 szt. ziemniaki

1 l wywar drobiowy

0.50 łyżeczka gałka muszkatołowa

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 szt. sok z cytryny

1 szcz. pieprz, sól do smaku

4 łyżeczka oliwa z oliwek extra virgin

4 łyżka płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Warzywa dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

2

W dużym garnku zagotuj wywar drobiowy. Dodaj do niego pokrojone warzywa — kalafior, seler, korzeń pietruszki, kalarepę, białą część pora, czosnek oraz ziemniaki.

3

Dodaj gałkę muszkatołową, liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny, sól i pieprz do garnka z warzywami. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.

4

Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera.

5

Gotowy krem z białych warzyw serwuj w miseczkach wraz z łyżeczką oliwy i płatkami migdałów na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły