Krem z białych warzyw z płatkami migdałów
EkspertOdKuchni
Krem z białych warzyw z płatkami migdałów to delikatna i aromatyczna zupa, która powstaje z połączenia kalafiora, selera, pietruszki, kalarepy, białej części pora, czosnku i ziemniaków. Warzywa są gotowane do miękkości, a następnie blendowane na gładką konsystencję, tworząc kremową i sycącą propozycję na obiad lub przystawkę. To idealny wybór wszystkich osób, które cenią sobie zdrowe i lekkie potrawy. Jeżeli szukamy wegetariańskiej lub wegańskiej wersji, wywar drobiowy z powodzeniem można zastąpić bulionem warzywnym. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
397
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krem z białych warzyw z płatkami migdałów to delikatna i aromatyczna zupa, która powstaje z połączenia kalafiora, selera, pietruszki, kalarepy, białej części pora, czosnku i ziemniaków. Warzywa są gotowane do miękkości, a następnie blendowane na gładką konsystencję, tworząc kremową i sycącą propozycję na obiad lub przystawkę. To idealny wybór wszystkich osób, które cenią sobie zdrowe i lekkie potrawy. Jeżeli szukamy wegetariańskiej lub wegańskiej wersji, wywar drobiowy z powodzeniem można zastąpić bulionem warzywnym. Życzymy smacznego!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. kalafior
1 szt. seler
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. kalarepa
2 szt. ziemniaki
1 l wywar drobiowy
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szt. sok z cytryny
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
4 łyżecz. oliwa z oliwek extra virgin
4 łyżka płatki migdałowe
Przygotowanie
Warzywa dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotuj wywar drobiowy. Dodaj do niego pokrojone warzywa — kalafior, seler, korzeń pietruszki, kalarepę, białą część pora, czosnek oraz ziemniaki.
Dodaj gałkę muszkatołową, liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny, sól i pieprz do garnka z warzywami. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera.
Gotowy krem z białych warzyw serwuj w miseczkach wraz z łyżeczką oliwy i płatkami migdałów na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
397
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.