Krem z batatów
EkspertOdKuchni
Krem z batatów to aromatyczna, pożywna i szybka propozycja na obiad. Z pewnością zasmakuje osobom poszukującym zdrowych i odżywczych posiłków. Bataty są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, co sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale także korzystna dla zdrowia. Idealnie pasuje do diety wegetariańskiej, jednak docenią ją także osoby preferujące tradycyjne potrawy. Krem z batatów sprawdzi się szczególnie w okresie chłodniejszych dni, gdy szukamy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
89
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krem z batatów to aromatyczna, pożywna i szybka propozycja na obiad. Z pewnością zasmakuje osobom poszukującym zdrowych i odżywczych posiłków. Bataty są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, co sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale także korzystna dla zdrowia. Idealnie pasuje do diety wegetariańskiej, jednak docenią ją także osoby preferujące tradycyjne potrawy. Krem z batatów sprawdzi się szczególnie w okresie chłodniejszych dni, gdy szukamy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. cebula
4 łyżka oliwa z oliwek extra virgin
1 l bulion warzywny
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. papryka wędzona
1 szczyp. mielone chili
4 łyżka śmietana 12%
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Bataty obrać, pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Do batatów dodać obraną i pokrojoną w kostkę o podobnej wielkości cebulę. Skropić 2 łyżkami oliwy, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do momentu, aż bataty będą miękkie (około 20-25 minut).
W dużym garnku na dwóch łyżkach oliwy przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać upieczone bataty z cebulą i zalać gorącym bulionem. Doprawić pieprzem, solą i obiema paprykami.
Gotować 5-10 minut, a następnie całość zmiksować blenderem na gładki krem.
Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i szczyptą papryki wędzonej na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
89
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.