Krem z batatów

EkspertOdKuchni
Krem z batatów

0

0 / 0

Krem z batatów to aromatyczna, pożywna i szybka propozycja na obiad. Z pewnością zasmakuje osobom poszukującym zdrowych i odżywczych posiłków. Bataty są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, co sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale także korzystna dla zdrowia. Idealnie pasuje do diety wegetariańskiej, jednak docenią ją także osoby preferujące tradycyjne potrawy. Krem z batatów sprawdzi się szczególnie w okresie chłodniejszych dni, gdy szukamy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. cebula

4 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

1 l bulion warzywny

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. papryka wędzona

1 szczyp. mielone chili

4 łyżka śmietana 12%

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

2

Bataty obrać, pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.

3

Do batatów dodać obraną i pokrojoną w kostkę o podobnej wielkości cebulę. Skropić 2 łyżkami oliwy, doprawić do smaku pieprzem i solą.

4

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do momentu, aż bataty będą miękkie (około 20-25 minut).

5

W dużym garnku na dwóch łyżkach oliwy przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać upieczone bataty z cebulą i zalać gorącym bulionem. Doprawić pieprzem, solą i obiema paprykami.

6

Gotować 5-10 minut, a następnie całość zmiksować blenderem na gładki krem.

7

Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i szczyptą papryki wędzonej na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły