Krem z batatów

EkspertOdKuchni
Krem z batatów

Średnia 0 / 0

Oceń!

Krem z batatów to aromatyczna, pożywna i szybka propozycja na obiad. Z pewnością zasmakuje osobom poszukującym zdrowych i odżywczych posiłków. Bataty są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, co sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale także korzystna dla zdrowia. Idealnie pasuje do diety wegetariańskiej, jednak docenią ją także osoby preferujące tradycyjne potrawy. Krem z batatów sprawdzi się szczególnie w okresie chłodniejszych dni, gdy szukamy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. cebula

4 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

1 l bulion warzywny

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. papryka wędzona

1 szczyp. mielone chili

4 łyżka śmietana 12%

Przygotowanie


Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Bataty obrać, pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.

Do batatów dodać obraną i pokrojoną w kostkę o podobnej wielkości cebulę. Skropić 2 łyżkami oliwy, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do momentu, aż bataty będą miękkie (około 20-25 minut).

W dużym garnku na dwóch łyżkach oliwy przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać upieczone bataty z cebulą i zalać gorącym bulionem. Doprawić pieprzem, solą i obiema paprykami.

Gotować 5-10 minut, a następnie całość zmiksować blenderem na gładki krem.

Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i szczyptą papryki wędzonej na wierzchu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

89

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły