Krem warzywny z szarpanym kurczakiem

EkspertOdKuchni

Krem warzywny z szarpanym kurczakiem to prosta, konkretna zupa, która może spokojnie zastąpić cały obiad. Gęsta baza z ziemniaków, marchewki i cukinii jest dobrze doprawiona i zmiksowana na gładko. Do tego dochodzi miękki, rozdzielony na nitki kurczak gotowany w bulionie – dzięki temu zupa nie jest nudna ani za lekka. Sprawdzi się na co dzień, kiedy potrzebujesz czegoś ciepłego, sycącego i nieskomplikowanego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krem warzywny z szarpanym kurczakiem to prosta, konkretna zupa, która może spokojnie zastąpić cały obiad. Gęsta baza z ziemniaków, marchewki i cukinii jest dobrze doprawiona i zmiksowana na gładko. Do tego dochodzi miękki, rozdzielony na nitki kurczak gotowany w bulionie – dzięki temu zupa nie jest nudna ani za lekka. Sprawdzi się na co dzień, kiedy potrzebujesz czegoś ciepłego, sycącego i nieskomplikowanego.
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula czerwona
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. ziemniaki
1 szt. cukinia
2 szt. marchewka
2 szt. pierś z kurczaka
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziarna ziela angielskiego
2 łyżka oliwa z oliwek
1 l bulion drobiowy
2 łyżka śmietanka 30%
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżka posiekana natka pietruszki
1 szczyp. sumak
Przygotowanie
Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i cukinię. Chwilę smaż, doprawiając solą i pieprzem.
Na wierzch połóż całe piersi kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej bulionem drobiowym.
Wlej gorący bulion drobiowy.
Duś całość, aż warzywa będą miękkie, a kurczak zacznie łatwo się rozdzielać na nitki (ok. 20–30 min).
Wyjmij kurczaka, rozdziel go na cienkie niteczki.
Zupę zmiksuj na gładki krem blenderem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z poszarpanym kurczakiem, posiekaną pietruszką, odrobiną śmietanki i posypaną sumakiem.