Krem warzywny z szarpanym kurczakiem

EkspertOdKuchni
Krem warzywny z szarpanym kurczakiem

0

0 / 0

Krem warzywny z szarpanym kurczakiem to prosta, konkretna zupa, która może spokojnie zastąpić cały obiad. Gęsta baza z ziemniaków, marchewki i cukinii jest dobrze doprawiona i zmiksowana na gładko. Do tego dochodzi miękki, rozdzielony na nitki kurczak gotowany w bulionie – dzięki temu zupa nie jest nudna ani za lekka. Sprawdzi się na co dzień, kiedy potrzebujesz czegoś ciepłego, sycącego i nieskomplikowanego.

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. cebula czerwona

2 szt. ząbki czosnku

2 szt. ziemniaki

1 szt. cukinia

2 szt. marchewka

2 szt. pierś z kurczaka

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziarna ziela angielskiego

2 łyżka oliwa z oliwek

1 l bulion drobiowy

2 łyżka śmietanka 30%

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka posiekana natka pietruszki

1 szczyp. sumak

Przygotowanie


1

Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.

2

Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i cukinię. Chwilę smaż, doprawiając solą i pieprzem.

3

Na wierzch połóż całe piersi kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej bulionem drobiowym.

4

Wlej gorący bulion drobiowy.

5

Duś całość, aż warzywa będą miękkie, a kurczak zacznie łatwo się rozdzielać na nitki (ok. 20–30 min).

6

Wyjmij kurczaka, rozdziel go na cienkie niteczki.

7

Zupę zmiksuj na gładki krem blenderem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

8

Podawaj z poszarpanym kurczakiem, posiekaną pietruszką, odrobiną śmietanki i posypaną sumakiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły