Krem sułtański

Kakao DecoMorreno
Krem sułtański

0

0 / 0

Krem sułtański to klasyczny deser z czasów PRL-u, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i konsystencją. Jest banalnie prosty w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodkości.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

500 ml śmietana kremówka 36%

3 łyżka cukier puder

2 łyżka kakao decomorreno

70 ml rum

4 łyżka rodzynki

8 szt. mini bezy

1 szt. garść orzechów

Przygotowanie


1

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do nasączenia.

2

Schłodzoną kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na bitą śmietanę i dzielimy na dwie części.

3

Do jednej dodajemy kakao i dokładnie miksujemy przez chwilę, aż do połączenia się składników.

4

Na dno pucharków wykładamy pokruszone bezy i porcję odcedzonych rodzynek (odrobinę zostawiamy na wierzch deseru). Na górę kładziemy krem kakaowy, a następnie bitą śmietanę.

5

Wierzch posypujemy pozostałymi rodzynkami, orzechami i pokruszonymi bezami. Całość możemy udekorować bitą śmietaną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

753

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

61

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły