Krem sezamowo- czekoladowy

m7
Krem sezamowo- czekoladowy

2

0 / 0

Doskonały dodatek do biszkoptów, kruchych ciasteczek i innych deserów - krem sezamowo-czekoladowy. Pyszne połączenie.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

50 woda

1 szczyp. kardamon

1 łyżecz. rum

200 g sezam nasiona

150 g czekolada deserowa

2 łyżka miód pszczeli

Przygotowanie


1

Sezam wyprażyć na gorącej patelni (mieszać, żeby się nie przypalił).

2

W małym rondelku roztopić czekoladę z dodatkiem wody i miodu.

3

Sezam zmielić w malakserze, dodać czekoladę z miodem, rum i szczyptę kardamonu.

4

Masą można przekładać andruty, biszkopty, inne ciasteczka.

5

Masa wychodzi nie za słodka - w smaku przypomina trochę sezamki, a trochę chałwę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

212

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły