Krem sezamowo- czekoladowy
m7
Doskonały dodatek do biszkoptów, kruchych ciasteczek i innych deserów - krem sezamowo-czekoladowy. Pyszne połączenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
212
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Doskonały dodatek do biszkoptów, kruchych ciasteczek i innych deserów - krem sezamowo-czekoladowy. Pyszne połączenie.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
50 woda
1 szczyp. kardamon
1 łyżecz. rum
200 g sezam nasiona
150 g czekolada deserowa
2 łyżka miód pszczeli
Przygotowanie
Sezam wyprażyć na gorącej patelni (mieszać, żeby się nie przypalił).
W małym rondelku roztopić czekoladę z dodatkiem wody i miodu.
Sezam zmielić w malakserze, dodać czekoladę z miodem, rum i szczyptę kardamonu.
Masą można przekładać andruty, biszkopty, inne ciasteczka.
Masa wychodzi nie za słodka - w smaku przypomina trochę sezamki, a trochę chałwę.