Krem pistacjowy z białą czekoladą

EkspertOdKuchni
Krem pistacjowy z białą czekoladą

1

0 / 0

Krem pistacjowy z białą czekoladą to doskonały dodatek do słodkich wypieków. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do bułeczek, rogalików, ciastek, a także krem do różnego rodzaju ciast. To również doskonałe smarowidło do ulubionego pieczywa.

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g pistacje obrane

100 g biała czekolada

125 ml mleko

50 g cukier

1 szcz. sól

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

125 ml śmietana kremówka

Przygotowanie


1

W blenderze umieść pistacje i zmiel je na gładką masę. Jeśli potrzebujesz, dodaj trochę mleka, aby ułatwić proces.

2

W rondlu na średnim ogniu podgrzewaj mleko, cukier, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

3

Dodaj posiekaną białą czekoladę do gorącego mleka i mieszaj, aż czekolada się całkowicie rozpuści.

4

Następnie dodaj zmielone pistacje do mieszanki czekoladowo-mlecznej i dokładnie wymieszaj.

5

Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.

6

Odstaw rondel z ognia i pozostaw krem do ostygnięcia.

7

W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.

8

Delikatnie połącz ubitą śmietanę z ostudzonym kremem pistacjowym, mieszając delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.

9

Przełóż krem do słoików lub pucharków, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do momentu, gdy krem będzie dobrze schłodzony.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły