Krem pistacjowy z białą czekoladą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Krem pistacjowy z białą czekoladą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709213376981.jpg&w=3840&q=75)
Krem pistacjowy z białą czekoladą to doskonały dodatek do słodkich wypieków. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do bułeczek, rogalików, ciastek, a także krem do różnego rodzaju ciast. To również doskonałe smarowidło do ulubionego pieczywa.
1
0 / 0
Krem pistacjowy z białą czekoladą to doskonały dodatek do słodkich wypieków. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do bułeczek, rogalików, ciastek, a także krem do różnego rodzaju ciast. To również doskonałe smarowidło do ulubionego pieczywa.
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g pistacje obrane
100 g biała czekolada
125 ml mleko
50 g cukier
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
125 ml śmietana kremówka
Przygotowanie
W blenderze umieść pistacje i zmiel je na gładką masę. Jeśli potrzebujesz, dodaj trochę mleka, aby ułatwić proces.
W rondlu na średnim ogniu podgrzewaj mleko, cukier, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodaj posiekaną białą czekoladę do gorącego mleka i mieszaj, aż czekolada się całkowicie rozpuści.
Następnie dodaj zmielone pistacje do mieszanki czekoladowo-mlecznej i dokładnie wymieszaj.
Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.
Odstaw rondel z ognia i pozostaw krem do ostygnięcia.
W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
Delikatnie połącz ubitą śmietanę z ostudzonym kremem pistacjowym, mieszając delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przełóż krem do słoików lub pucharków, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do momentu, gdy krem będzie dobrze schłodzony.