Krem pieczarkowy

EkspertOdKuchni

Krem pieczarkowy to wyjątkowo prosty i pyszny sposób na rozgrzewający obiad lub kolację. To gęsta, aksamitna zupa przygotowana z pieczarek, która świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni — zwłaszcza gdy masz ochotę na coś sycącego. Z pewnością zadowoli zarówno fanów klasycznej kuchni, jak i tych, którzy szukają ciekawych, wegetariańskich alternatyw. Podawaj ją z grzankami, świeżym pieczywem albo odrobiną śmietanki i szczypiorku — będzie wyglądać i smakować jak z dobrej restauracji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krem pieczarkowy to wyjątkowo prosty i pyszny sposób na rozgrzewający obiad lub kolację. To gęsta, aksamitna zupa przygotowana z pieczarek, która świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni — zwłaszcza gdy masz ochotę na coś sycącego. Z pewnością zadowoli zarówno fanów klasycznej kuchni, jak i tych, którzy szukają ciekawych, wegetariańskich alternatyw. Podawaj ją z grzankami, świeżym pieczywem albo odrobiną śmietanki i szczypiorku — będzie wyglądać i smakować jak z dobrej restauracji.
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g pieczarki
30 g masło
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. ziemniaki
1 l bulion warzywny
0.50 łyżecz. suszony tymianek
4 łyżka kwaśna śmietana 18%
2 łyżka posiekany szczypiorek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Pieczarki pokrój w ząbki, usmaż na maśle na złoto, dopraw solą i pieprzem. Odłóż garść do dekoracji.
W garnku podsmaż na maśle cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmaż chwilę.
Wlej bulion drobiowy, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Dodaj usmażone pieczarki (poza odłożoną częścią do dekoracji).
Gotuj całość ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym szczypiorkiem i smażonymi plasterkami pieczarek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.