Krem pieczarkowy

EkspertOdKuchni
Krem pieczarkowy

0

0 / 0

Krem pieczarkowy to wyjątkowo prosty i pyszny sposób na rozgrzewający obiad lub kolację. To gęsta, aksamitna zupa przygotowana z pieczarek, która świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni — zwłaszcza gdy masz ochotę na coś sycącego. Z pewnością zadowoli zarówno fanów klasycznej kuchni, jak i tych, którzy szukają ciekawych, wegetariańskich alternatyw. Podawaj ją z grzankami, świeżym pieczywem albo odrobiną śmietanki i szczypiorku — będzie wyglądać i smakować jak z dobrej restauracji.

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g pieczarki

30 g masło

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

2 szt. ziemniaki

1 l bulion warzywny

0.50 łyżecz. suszony tymianek

4 łyżka kwaśna śmietana 18%

2 łyżka posiekany szczypiorek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Pieczarki pokrój w ząbki, usmaż na maśle na złoto, dopraw solą i pieprzem. Odłóż garść do dekoracji.

2

W garnku podsmaż na maśle cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmaż chwilę.

3

Wlej bulion drobiowy, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

4

Dodaj usmażone pieczarki (poza odłożoną częścią do dekoracji).

5

Gotuj całość ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

6

Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.

7

Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym szczypiorkiem i smażonymi plasterkami pieczarek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły