2

Składniki

3 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
200 Gramów
Orzechy laskowe
3 Łyżki
Miód płynny
8 Łyżek
Mleko 2%
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je przez około 10 minut. Następnie przesypujemy do ściereczki i przez kilka minut pocieramy w dłoniach aby pozbyć się łusek. Im mniej łusek zostanie tym lepiej. To właśnie łuki sprawiają że orzechy są gorzkie.
  2. Przy pomocy blendera/rozdrabniacza blendujemy orzechy przez kilka minut do uzyskania kremu – nie musi być to gładka masa, może zawierać kawałeczki orzechów. Dodajemy kakao i miód, następnie stopniowo po 2 -3 łyżki mleka i blendujemy do uzyskania ulubionej konsystencji. Do smaku można dodać później jeszcze więcej miodu lub kakao.
  3. Przekładamy gotowy krem do słoiczka. Jedna porcja to ok 250 ml kremu. W szczelnym opakowaniu możemy przechowywać go w lodówce przez kilka dni. Krem możemy użyć do smarowania pieczywa, naleśników, przekładania ciastek lub jako nadzienie do różnego rodzaju wypieków. Smacznego!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!