Krem orzechowo-kakaowy
kakaowiec
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1699
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
131
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g orzechy laskowe
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka miód płynny
8 łyżka mleko 2%
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je przez około 10 minut. Następnie przesypujemy do ściereczki i przez kilka minut pocieramy w dłoniach aby pozbyć się łusek. Im mniej łusek zostanie tym lepiej. To właśnie łuki sprawiają że orzechy są gorzkie.
Przy pomocy blendera/rozdrabniacza blendujemy orzechy przez kilka minut do uzyskania kremu – nie musi być to gładka masa, może zawierać kawałeczki orzechów. Dodajemy kakao i miód, następnie stopniowo po 2 -3 łyżki mleka i blendujemy do uzyskania ulubionej konsystencji. Do smaku można dodać później jeszcze więcej miodu lub kakao.
Przekładamy gotowy krem do słoiczka. Jedna porcja to ok 250 ml kremu. W szczelnym opakowaniu możemy przechowywać go w lodówce przez kilka dni. Krem możemy użyć do smarowania pieczywa, naleśników, przekładania ciastek lub jako nadzienie do różnego rodzaju wypieków. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1699
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
131
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.