Krem orzechowo-kakaowy

kakaowiec
Krem orzechowo-kakaowy

2

0 / 0

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g orzechy laskowe

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka miód płynny

8 łyżka mleko 2%

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je przez około 10 minut. Następnie przesypujemy do ściereczki i przez kilka minut pocieramy w dłoniach aby pozbyć się łusek. Im mniej łusek zostanie tym lepiej. To właśnie łuki sprawiają że orzechy są gorzkie.

2

Przy pomocy blendera/rozdrabniacza blendujemy orzechy przez kilka minut do uzyskania kremu – nie musi być to gładka masa, może zawierać kawałeczki orzechów. Dodajemy kakao i miód, następnie stopniowo po 2 -3 łyżki mleka i blendujemy do uzyskania ulubionej konsystencji. Do smaku można dodać później jeszcze więcej miodu lub kakao.

3

Przekładamy gotowy krem do słoiczka. Jedna porcja to ok 250 ml kremu. W szczelnym opakowaniu możemy przechowywać go w lodówce przez kilka dni. Krem możemy użyć do smarowania pieczywa, naleśników, przekładania ciastek lub jako nadzienie do różnego rodzaju wypieków. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły