Krem kasztanowy

EkspertOdKuchni
Krem kasztanowy

0

0 / 0

Domowy krem kasztanowy z pieczonych jadalnych kasztanów to idealny dodatek do naleśników, gofrów, tostów czy deserów. Ma aksamitną konsystencję i lekko karmelowy smak dzięki dodatkowi masła, miodu i cukru. To prosty sposób na wykorzystanie kasztanów w sezonie jesienno-zimowym. Sprawdzi się jako słodka przekąska lub oryginalny prezent w słoiczku.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

300 g świeże kasztany jadalne

100 g cukier

1 łyżka miód

20 g masło

1 szczyp. soda oczyszczona

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Natnij każdy kasztan z wypukłej strony na krzyż – to ważne, inaczej mogą wybuchnąć podczas pieczenia.

2

Włóż kasztany na blasze do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz przez 25–30 minut, aż łupinki się rozchylą.

3

Po wyjęciu obierz gorące kasztany ze skórki (łatwiej schodzi, gdy są jeszcze ciepłe).

4

W garnku na średnim ogniu rozpuść cukier, aż zamieni się w złoty karmel. Uważaj, by go nie przypalić – nie mieszaj zbyt wcześnie.

5

Dodaj masło i miód, mieszając, aż składniki się połączą.

6

Wrzuć szczyptę sody oczyszczonej – masa się spieni, to naturalne.

7

Dodaj obrane kasztany i dokładnie wymieszaj, by pokryły się karmelem.

8

Przełóż całość do malaksera i zmiksuj na gładki krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, stopniowo dodawaj wodę (lub odrobinę mleka).

9

Gotowy krem przełóż do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce do 5 dni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły