Krem kasztanowy

EkspertOdKuchni

Domowy krem kasztanowy z pieczonych jadalnych kasztanów to idealny dodatek do naleśników, gofrów, tostów czy deserów. Ma aksamitną konsystencję i lekko karmelowy smak dzięki dodatkowi masła, miodu i cukru. To prosty sposób na wykorzystanie kasztanów w sezonie jesienno-zimowym. Sprawdzi się jako słodka przekąska lub oryginalny prezent w słoiczku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowy krem kasztanowy z pieczonych jadalnych kasztanów to idealny dodatek do naleśników, gofrów, tostów czy deserów. Ma aksamitną konsystencję i lekko karmelowy smak dzięki dodatkowi masła, miodu i cukru. To prosty sposób na wykorzystanie kasztanów w sezonie jesienno-zimowym. Sprawdzi się jako słodka przekąska lub oryginalny prezent w słoiczku.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
300 g świeże kasztany jadalne
100 g cukier
1 łyżka miód
20 g masło
1 szczyp. soda oczyszczona
2 łyżka woda
Przygotowanie
Natnij każdy kasztan z wypukłej strony na krzyż – to ważne, inaczej mogą wybuchnąć podczas pieczenia.
Włóż kasztany na blasze do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz przez 25–30 minut, aż łupinki się rozchylą.
Po wyjęciu obierz gorące kasztany ze skórki (łatwiej schodzi, gdy są jeszcze ciepłe).
W garnku na średnim ogniu rozpuść cukier, aż zamieni się w złoty karmel. Uważaj, by go nie przypalić – nie mieszaj zbyt wcześnie.
Dodaj masło i miód, mieszając, aż składniki się połączą.
Wrzuć szczyptę sody oczyszczonej – masa się spieni, to naturalne.
Dodaj obrane kasztany i dokładnie wymieszaj, by pokryły się karmelem.
Przełóż całość do malaksera i zmiksuj na gładki krem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, stopniowo dodawaj wodę (lub odrobinę mleka).
Gotowy krem przełóż do czystego słoiczka i przechowuj w lodówce do 5 dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.