Krem kakaowy
kakaowiec
Krem kakaowy to idealny dodatek do tortów, babeczek, ciast przekładanych, ciasteczek i innych słodkich wypieków i deserów. Jest puszysty, aksamitny i wyjątkowo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w przygotowaniu. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych słodkości i dopełni każdy deser.
1
3.6 / 31
Krem kakaowy to idealny dodatek do tortów, babeczek, ciast przekładanych, ciasteczek i innych słodkich wypieków i deserów. Jest puszysty, aksamitny i wyjątkowo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w przygotowaniu. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych słodkości i dopełni każdy deser.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1.50 szkl. mleko 3,2%
6 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szkl. cukier puder
0.25 szkl. skrobia ziemniaczana
2 łyżeczka kakao decomorreno
0.50 łyżeczka sól
200 g masło
Przygotowanie
Masło wyciągnąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej i stało się miękkie. Utrzeć w misce żółtka z cukrem, skrobią ziemniaczaną i kakao. Dodać sól i wlewać porcjami mleko, aż wszystkie składniki się połączą. Podgrzewać powoli powstałą masę, cały czas mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć mieszać bardzo energicznie tak by nie powstały grudki.
Powstały krem pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Aby nie powstał kożuch przykryć folią.
Masło utrzeć mikserem na puszystą i gładką masę. Do masła dodać małymi porcjami wystudzoną masę kakaową, miksując powoli.
Gotową masę można schłodzić pod przykryciem w lodówce i przechowywać kilka dni. Krem kakaowy można użyć do przekładania ciastek, deserów, tortów lub do dekoracji babeczek.