Krem kakaowy

kakaowiec
Krem kakaowy

1

3.6 / 31

Krem kakaowy to idealny dodatek do tortów, babeczek, ciast przekładanych, ciasteczek i innych słodkich wypieków i deserów. Jest puszysty, aksamitny i wyjątkowo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w przygotowaniu. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych słodkości i dopełni każdy deser.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1.50 szkl. mleko 3,2%

6 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 szkl. cukier puder

0.25 szkl. skrobia ziemniaczana

2 łyżecz. kakao decomorreno

0.50 łyżecz. sól

200 g masło

Przygotowanie


1

Masło wyciągnąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej i stało się miękkie. Utrzeć w misce żółtka z cukrem, skrobią ziemniaczaną i kakao. Dodać sól i wlewać porcjami mleko, aż wszystkie składniki się połączą. Podgrzewać powoli powstałą masę, cały czas mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć mieszać bardzo energicznie tak by nie powstały grudki.

2

Powstały krem pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Aby nie powstał kożuch przykryć folią.

3

Masło utrzeć mikserem na puszystą i gładką masę. Do masła dodać małymi porcjami wystudzoną masę kakaową, miksując powoli.

4

Gotową masę można schłodzić pod przykryciem w lodówce i przechowywać kilka dni. Krem kakaowy można użyć do przekładania ciastek, deserów, tortów lub do dekoracji babeczek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2562

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

141

gram

Tłuszcze

208

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły