Krem kakaowy

kakaowiec
Krem kakaowy

1

3.6 / 31

Krem kakaowy to idealny dodatek do tortów, babeczek, ciast przekładanych, ciasteczek i innych słodkich wypieków i deserów. Jest puszysty, aksamitny i wyjątkowo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w przygotowaniu. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom czekoladowych słodkości i dopełni każdy deser.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1.50 szkl. mleko 3,2%

6 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 szkl. cukier puder

0.25 szkl. skrobia ziemniaczana

2 łyżeczka kakao decomorreno

0.50 łyżeczka sól

200 g masło

Przygotowanie


1

Masło wyciągnąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej i stało się miękkie. Utrzeć w misce żółtka z cukrem, skrobią ziemniaczaną i kakao. Dodać sól i wlewać porcjami mleko, aż wszystkie składniki się połączą. Podgrzewać powoli powstałą masę, cały czas mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć mieszać bardzo energicznie tak by nie powstały grudki.

2

Powstały krem pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Aby nie powstał kożuch przykryć folią.

3

Masło utrzeć mikserem na puszystą i gładką masę. Do masła dodać małymi porcjami wystudzoną masę kakaową, miksując powoli.

4

Gotową masę można schłodzić pod przykryciem w lodówce i przechowywać kilka dni. Krem kakaowy można użyć do przekładania ciastek, deserów, tortów lub do dekoracji babeczek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły