Krem jogurtowo cytrynowy z czereśniami

m7
Krem jogurtowo cytrynowy z czereśniami

0

0 / 0

Smaczny, lekki, cytrynowy krem. Wspaniałe, aromatyczne orzeźwienie po upalnym dniu.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

370 jogurt naturalny

1 szcz. cynamon

1 szcz. imbir

2 łyżeczka żelatyna

500 g czereśnie

0.30 szkl. sok z cytryny

1 szt. cukier waniliowy

0.50 szkl. kremówka

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Lekko podgrzać sok z cytryny i rozmieszać go z cukrem. Dodać żelatynę porządnie wymieszać (żelatyna musi się rozpuścić), jeśli ciągle będą grudki, to znowu postawić na ogień i lekko podgrzać, odstawić, żeby ostygła na 10 min. Dodać jogurt, wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno (naczynie, w którym będzie ubijana niech będzie schłodzone), po czym wymieszać z masą jogurtową. Krem rozłożyć do pucharków i odstawić do stężenia.

2

Owoce bez pestek zmiksować. Powstałe piure zagotować z 5 łyżkami wody i zostawić na ogniu przez około 5 minut. Przetrzeć przez sito i ponownie włożyć do rondelka, dodać cukier waniliowy, cynamon, imbir. Całość gotować jeszcze przez 3 minuty. Schłodzony mus nałożyć na stężały krem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły