Krem jogurtowo cytrynowy z czereśniami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Krem jogurtowo cytrynowy z czereśniami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977859304.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczny, lekki, cytrynowy krem. Wspaniałe, aromatyczne orzeźwienie po upalnym dniu.
0
0 / 0
Smaczny, lekki, cytrynowy krem. Wspaniałe, aromatyczne orzeźwienie po upalnym dniu.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
370 jogurt naturalny
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. imbir
2 łyżecz. żelatyna
500 g czereśnie
0.30 szkl. sok z cytryny
1 szt. cukier waniliowy
0.50 szkl. kremówka
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Lekko podgrzać sok z cytryny i rozmieszać go z cukrem. Dodać żelatynę porządnie wymieszać (żelatyna musi się rozpuścić), jeśli ciągle będą grudki, to znowu postawić na ogień i lekko podgrzać, odstawić, żeby ostygła na 10 min. Dodać jogurt, wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno (naczynie, w którym będzie ubijana niech będzie schłodzone), po czym wymieszać z masą jogurtową. Krem rozłożyć do pucharków i odstawić do stężenia.
Owoce bez pestek zmiksować. Powstałe piure zagotować z 5 łyżkami wody i zostawić na ogniu przez około 5 minut. Przetrzeć przez sito i ponownie włożyć do rondelka, dodać cukier waniliowy, cynamon, imbir. Całość gotować jeszcze przez 3 minuty. Schłodzony mus nałożyć na stężały krem.